Wim Hofman (90): Eerbetoon

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst.  Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Zijn vriend Rein Dool zong  een paar liedjes van hem, want Leeflang schreef en componeerde veel liedjes, onder andere voor de Vlaamse zanger Miel Cools.

Eerbetoon

door Wim Hofman

Op 17 maart 2018 werd in Theater Perdu in Amsterdam een hommage gebracht aan de in 2008 gestorven dichter Ed Leeflang.  Hij woonde een tijdlang  in Zierikzee, waar hij leraar was aan het Professor Zeeman Lyceum, en zijn gedichten ademen dikwijls een Zeeuwse sfeer.
In Amsterdam lazen een aantal dichters gedichten van hem voor, maar er werden ook herinneringen opgehaald. Herinneringen aan de Nacht van de Poëzie die Ed een aantal jaren had gepresenteerd, herinneringen aan het schaatsen en zwemmen dat hij graag deed, herinneringen aan zijn vertalingen van Kikker en Pad van Arnold Lobel,  aan de lessen die hij gaf. Zijn kleinzoon Jan speelde op de gitaar die hij van hem gekregen had. Zijn vriend Rein Dool zong  een paar liedjes van hem, want Leeflang schreef en componeerde veel liedjes, onder andere voor de Vlaamse zanger Miel Cools. Maar hij zong zelf ook graag en begeleidde zichzelf dan met zijn accordeon of bij voorkeur op zijn cister.
Buiten stond een ijskoude wind, maar binnen was het voor de aanwezigen een warme, mooie en sympathieke avond.
Dichter Anton Korteweg was er ook. Hij kwam vertellen dat Rijkswaterstaat  juist een  zout- en weerbestendig plaatje met de naam van  Ed Leeflang  op het monument  bij de Oosterscheldekering in de buurt van het Topshuis had bevestigd. Langs het fietspad  vanuit  Zierikzee, is daar de prachtige dichtregel te lezen van Leeflang, die elke inwoner van Zeeland  zou moeten kennen:

Hier gaan over het tij
De maan, de wind  en wij

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.