Huib Zuidervaart houdt Blaaubeenlezing

Op woensdag 4 april 2018 zal de derde jaarlijkse Blaaubeenlezing plaatsvinden. In deze openbare lezing zal dr. Zuidervaart spreken over het thema ‘De laatste sterrenkundige ‘konstgenoten’: sterrenkunde in de eerste helft van de 19eeeuw, ofwel wetenschap op weg naar professionalisering’. foto Huygens Instituut

De lezing is onderdeel van de aanstelling van dr. Zuidervaart als Fellow van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen aan University College Roosevelt. Als genootschapsfellow zal hij in 2018 college geven aan studenten van UCR, en onderzoek doen naar de collecties van het genootschap. Naast zijn aanstelling als genootschapsfellow is Huib Zuidervaart werkzaam als senior onderzoeker wetenschapsgeschiedenis bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis te Amsterdam, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Over de lezing
Vanouds is er in Zeeland een actieve belangstelling voor de sterrenkunde. In de achttiende eeuw was Middelburg zelfs de plek waar door stadsarchitect Jan de Munck (1687-1768) een speciaal voor dat doel ontworpen sterrenkundig observatorium werd opgetrokken: het eerste in de Nederlanden. Vanaf de tijd van De Munck valt er in Zeeland een doorlopende lijn van actieve beoefenaren van de sterrenkunde aan te wijzen, die de door hen vergaarde waarnemingen en berekeningen uitwisselden met andere sterrenkundigen buiten de provincie. Wetenschap was in die tijd nog geen vak. Een kennis-gerelateerde instelling zoals de universiteit deed uitsluitend aan onderwijs, niet aan onderzoek. Dat laatste gebeurde juist in een buitenuniversitaire context: door echte ‘liefhebbers’, destijds ook wel ‘konstgenoten’ genoemd.

In de eerste helft van de 19e eeuw veranderde dat beeld in een rap tempo. Universiteiten werden wel degelijk ook instellingen van wetenschappelijk onderzoek, en wetenschap werd een echt vak. Hoe verliep die verandering in een provincie als Zeeland, waar zo’n universiteit of ander wetenschappelijk instituut ontbrak? Wat konden de laatste Zeeuwse ‘konstgenoten’ nog bijdragen aan de wetenschap? En wat deed die wetenschap met hen? In de lezing zal op deze en andere vragen nader worden ingegaan.

Over het Fellowship
Het genootschapsfellowship is een initiatief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Weten­schappen samen met University College Roosevelt. Het Blaaubeenfonds en de heer Henk van Koeveringe hebben financiële steun verleend. In de vijf jaren voorafgaande aan de viering van het 250-jarig bestaan van het genootschap in 2019, zal ieder jaar een genootschapsfellow worden aangesteld. De fellows hebben als opdracht college te geven aan het aan UCR en – zo mogelijk samen met studenten – onderzoek te doen naar de geschiedenis van het genootschap, en hierover te publiceren. Dit alles ter ondersteuning van de naderende viering van het 250-jarig bestaan van het genootschap.

Over de Fellow
Huib Zuidervaart studeerde Natuurkunde, Sterrenkunde en Geschiedenis der Natuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1999 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de Nederlandse sterrenkunde in de achttiende eeuw. Hij was werkzaam in uiteenlopende functies in het onderwijs en de museumwereld, onder meer bij de CSW in Middelburg, de VU Amsterdam, de Universiteit Leiden, het toenmalige Zeeuws Biologisch Museum te Oostkapelle en Museum Boerhaave. Sinds september 2007 werkt Zuidervaart bij het Huygens ING te Amsterdam. Zijn belangrijkste veld van onderzoek is de wetenschapsgeschiedenis van de vroegmoderne tijd, met name de rol hierin van wetenschappelijke instrumenten, instituties en collecties.

Over het Blaaubeenfonds

De Blaaubeenlezing wordt gesteund door het Blaaubeenfonds, genoemd naar Martinus Pieter Blaaubeen, geboren in 1798 en in 1822 in Leiden in de rechten gepromoveerd. Martinus Blaaubeen was van 1852-1878 burgemeester van Goes en stichtte bij zijn 25-jarig ambtsjubileum in 1877 de Blaaubeenbeurs, ter bevordering van het onderwijs aan hen die het anders niet konden betalen. Het Blaaubeenfonds fuseerde in 1976 met de Stichting tot Steun van het Laboratoriumonderwijs tot een Zeeuws studiefonds.

Praktische informatie
De lezing vindt plaats op 4 april 2018, in de Raadzaal van University College Roosevelt, in het voormalig stadhuis op de Markt te Middelburg. De ingang is voor de Raadzaal is aan de Markt in Middelburg. De deuren openen om 19.15 uur en de lezing zal beginnen om 19.30 uur.

De toegang is gratis en iedereen is welkom na aanmelding.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.