Boerderijen met hun bewoners in Oost Zuid-Beveland 2

Complimenten in overvloed voor het eerste boerderijenboek van Rinus Sinke. De enige kritiek kwam van boeren die níet in het boek stonden. Speciaal voor hen is nu deel 2 verschenen.

door Joeri Wisse

,,Wirrom sti ik d’r nie in?” Dat was de vraag die Rinus Sinke uit Oostdijk meer dan eens te horen kreeg nadat veertien maanden geleden ‘Boerderijen met hun bewoners in Oost Zuid-Beveland’ verscheen.

De geboren en getogen inwoner van Oostdijk heeft de handschoen opgenomen. Vrijwel direct na het verschijnen van het boek, begon hij aan deel 2. Dat viel niet altijd mee. ,,In deel 1 staan alle makkelijke boerderijen, waar veel informatie over te vinden is.”

De boerderijen die in het nieuwe boek aan de orde komen, kostten heel wat meer graafwerk en gesprekken. Dat zit ‘m dan met name in het compleet krijgen van de historie. Sinke: ,,Neem nu zo’n bedrijf als Fruvo, het fruitteeltbedrijf van de familie Vogelaar in Krabbendijke. Dat is begonnen aan de Oostweg, maar later zijn daar zo veel wisselingen in de directie geweest…”

Sinke kreeg bij zijn spitwerk hulp van allerlei ‘stromannetjes’, zoals hij ze zelf noemt. Zo hielp Wim van Gorsel uit Rilland (voorzitter van ZLTO afdeling Oost Zuid-Beveland) hem aan contacten en assisteerde amateurhistoricus Sjaak van Loo uit Kruiningen hem met het zoeken en inscannen van foto’s.

Het leidde tot zo veel informatie en foto’s dat deel 2 aanzienlijk dikker is geworden dan deel 1, ook al staan er de helft minder boerderijen in.

Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal en auteur Rinus Sinke – foto Marcelle Davidse

Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal heeft al veel plezier beleefd aan deel 1. ,,Het was echt puzzelen voor mij. Bij elke boerderij vroeg ik me af of ik daar al was geweest en bij bekende namen of de mensen die ik heb leren kennen soms familie van hen zijn.” Van Egmond, die het eerste exemplaar in ontvangst nam, complimenteerde Sinke met zijn aanpak. ,,Deze boeken gaan eigenlijk helemaal niet over boerderijen, maar over de levens van mensen die op die boerderijen hebben gewerkt en geleefd. Je hebt heel mooi die stenen gebruikt als leidraad om die verhalen te vertellen.”

Van Egmond daagde Sinke meteen uit voor een deel 3. ,,Ik weet niet of ik daar nog de wijsheid en kracht voor heb, daar moet ik nog eens over prakkeseren”, was Sinkes reactie.

Rinus Sinke: Boerderijen met hun bewoners in Oost Zuid-Beveland –  Uitgeverij Van Velzen Krabbendijke, 262 pagina’s, 32,95 euro.

PZC 10 februari 2018

Dit bericht is geplaatst in Landbouw met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Boerderijen met hun bewoners in Oost Zuid-Beveland 2

  1. Sinke schreef:

    Mooi boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.