Johanna Kruit over Vers op Zondag: Durf te reageren!

Bericht van Johanna Kruit, dichteres in Biggekerke:

,,Wat leuk dat de rubriek Vers op Zondag al zo lang stand houdt, maar ik vraag me toch wel eens af hoe het komt dat er zo weinig mensen reageren op het gedicht dat ze lezen. Eigenlijk zijn het altijd dezelfde.”

foto Marit Barentsen

,,Ik ken iemand die elke Zondag het gedicht leest en nooit reageert: zij zegt dat ze dat niet durft omdat ze niets van dichten af weet en bang is dat ze een stomme opmerking maakt. Ik heb uitgelegd dat ze niet op de literaire of poëtische kanten van het gedicht in hoeft te gaan, dat dat de bedoeling niet is, dat ze gewoon kan schrijven dat ze iets mooi vindt, of niet goed snapt, of dat ze een bepaalde regel mooi vond, enz……

Want elke dichter is blij met een reactie, het is een teken dat mensen het werk gelezen hebben en er iets van vinden.”

Johanna Kruit

Dit bericht is geplaatst in Zeelandgeboekt met de tags . Bookmark de permalink.

13 reacties op Johanna Kruit over Vers op Zondag: Durf te reageren!

 1. Kees Borgdorff schreef:

  Goed, Johanna, dat je eens de vinger aan de pols legt van de huidige reacties.
  Maar zolang de redactie kritische geluiden niet toestaat, blijft het gehalte van
  deze rubriek slechts oppervlakkig: er wordt niet écht op de gedichten ingegaan.
  Landelijke gedichtenblogs werken beter, bieden meer ruimte voor tegengeluid.
  Met alles mooi te vinden, komen we niet verder. Poëzie gaat de diepte in!

  • Dinie Sophie schreef:

   Voor mij wordt het pas interessant als ik feedback krijg en geven mag.

  • Jan van Damme schreef:

   Beste Kees, ik reageer even namens de redactie. Kritische reacties worden niet geweerd. Het klopt wel dat jouw reacties niet meer worden opgenomen. Wie jouw reacties destijds heeft gevolgd zal begrijpen waarom dat gebeurt. Johanna vraagt om signalen van lezers, bij wie een gedicht een bepaald gevoel heeft opgeroepen. Ze vraagt niet om kritiek van iemand die denkt de enige ‘ware’ dichter te zijn. Vriendelijke groet, Jan van Damme

   • Kees Borgdorff schreef:

    Ach Jan, jij gelooft toch ook in je werk?
    Voel je je nooit eens de ‘ware’ journalist die een ruim hart heeft
    voor een mening die tegen jouw borst stuit?
    Dus wat belet je?

  • Johanna Kruit schreef:

   Beste Kees, ik heb niets tegen de huidige reacties , zoals jij schijnt te denken. Ik vraag me alleen af waarom er niet meer mensen reageren op het gedicht dat ze gelezen hebben , en hoe dat komt.

   • Jan van Damme schreef:

    Beste reageerders,
    dank voor jullie betrokkenheid. Johanna heeft mooie laatste woorden gesproken. Daar wil ik het bij laten. Ik hoop dat ze lezers over de streep trekt. Ik zie verder geen aanleiding om oude kwesties in heroverweging te nemen, het door Melis voorgestelde referendum komt ongetwijfeld voort uit goede bedoelingen, maar ik zie het niet zitten. Nogmaals, dank voor jullie inbreng en ik hoop met jullie dat Vers op Zondag nog vele lezers mag vinden. Jan van Damme

 2. melis van den hoek schreef:

  Toch vind ik dat de redactie nogmaals moet overwegen Kees weer toe te laten. Iedereen kent zijn taal. Het is de wijsheid van de lezer die bepaalt òf en hoe je reageert op scherpe taal van meneer Bladzij. Deze kun je ook omslaan zonder hem te lezen. Het is de kunst en onze taak om “vers op zondag” zuiver en spannend te houden en het niveau te bewaken.
  Niet reageren is ook een reactie. Jan, misschien kan de redactie een stemming onder de deelnemers organiseren om de meningen te peilen. Ons aller opdracht luidt om negatief te wijzigen in positief. Van nega naar posi, slechts vier letters veranderen, twee lettergrepen, één begrip. Voorts is alles ijdelheid.

 3. melis van den hoek schreef:

  Alles mag in de poëzie, als het maar goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.