Naam Ed Leeflang zichtbaar op Neeltje Jans

Eindelijk is de naam van dichter Ed Leeflang zichtbaar op Neeltje Jans. Leeflang schreef de dichtregel: ‘hier gaan over het tij / de maan de wind en wij’. Die tekst staat in een langwerpige, driehoekige betonnen balk langs het fietspad bij het Topshuis. Vandaag (vrijdag 16 maart 2018) werd een roestvrijstalen plaatje met de naam van Leeflang en zijn geboorte- en sterfjaar (1929-2008) bevestigd op de zijkant van de steen. foto Marieke Mandemaker

door Jan van Damme

Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep van collega-dichters van Leeflang, die al jarenlang ijveren voor zijn naamsvermelding op het voormalige werkeiland in de Oosterschelde. Anton Korteweg, oud-directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag, is één van de bekendste pleitbezorgers. Afgelopen maanden drongen onder anderen de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Perry Moree van ZB | Planbureau Bibliotheek van Zeeland en de Vlissingse kunstenaar-schrijver Wim Hofman bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan op actie. Ook werd Rijkswaterstaat benaderd.

Dat contact met Rijkswaterstaat (RWS) leverde tastbaar resultaat op. RWS-voorlichter Eric van der Weegen op Neeltje Jans vertelt: ,,Zo’n naamsvermelding zien wij als erkenning van de dichter. We hebben Leeflangs naam laten graveren in offshore-roestvrijstaal, dat bestand is tegen zout. Het plaatje wordt op de zijkant van de steen bevestigd, zodat het karakter van het monument niet wordt aangetast.”

De in Amsterdam geboren en overleden Ed Leeflang (foto) was twaalf jaar leraar Nederlands op Rijksscholengemeenschap Professor Zeeman in Zierikzee. Hij debuteerde in 1979 met de bundel ‘De hazen en andere gedichten’.

Minister Neelie Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat besloot vlak voor de officiële opening van de stormvloedkering in 1986 dat er een ‘monumentaal gedicht’ op Neeltje Jans moest worden geplaatst. Op haar uitnodiging maakten 21 dichters en schrijvers op 12 september van dat jaar een boottochtje van Zierikzee naar de stormvloedkering. Met deelnemers als Bert Schierbeek, Ad Zuiderent, Wim Hazeu, Anton Korteweg en Hans Warren. En Ed Leeflang. Tijdens het afsluitende diner in Ouwerkerk kregen ze te horen dat van hen voor het einde van de maand – in de woorden van Korteweg – ‘een kernachtig gedicht tot meerdere eer en glorie van de stormvloedkering’ werd verwacht. Uit de inzendingen werd het gedicht van Leeflang als winnaar gekozen.

De betonbalk met zijn dichtregel werd in 1988 onthuld. Zonder naamsvermelding. Erg tevreden over het monument was de dichter niet. In 1994 schreef hij in een brief aan de toen net aangetreden minister Annemarie Jorritsma van Verkeer en Waterstaat: ,,Het heeft mij altijd verbaasd en gehinderd dat de dichtregels die door uw ministerie zijn gekozen voor een van de meest prestigieuze bouwwerken in onze geschiedenis, zo op een koopje, in zulk lelijk, saai en kwetsbaar materiaal en zo onartistiek werden vormgegeven.’’

Morgen (zaterdag) wordt in theater Perdu in Amsterdam herdacht dat Leeflang precies tien jaar geleden overleed.

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Monumenten, Poëzie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.