Cadeau: De hemel strooit zijn sterren aan de kant

Korreltje Zeezout geeft bundel
Zeeuwse sonnetten cadeau

De stichting Korreltje Zeezout lanceerde een Zeeuwse sonnettenkrans in de Poëzieweek. Met de aftrap van de Boekenweek krijgen Zeeuwen de bundel cadeau.

door Esme Soesman

Wie in de Boekenweek (10-18 maart) een tientje uitgeeft in één van de Zeeuwse boekhandels, krijgt de Zeeuwse sonnettenkrans ‘De hemel strooit zijn sterren aan de kant’ cadeau. Deze bundel, een uitgave van de stichting Korreltje Zeezout, gaat over de Zeeuwse natuur. Anne-Marie Maartens uit Ellemeet schreef de sonnettenkrans samen met de Brabantse ‘makelaar in sonnetten’ Bas Jongenelen. Volgens het zelf uitgeknobbelde Zeeuwse rijmschema ABCD, ABCD, EFG, EFG. ,,Omdat daar deining in zit, net als in Zeeland. Het klotsen van water komt er in terug.”

Korreltje Zeezout bracht de bundel al in januari uit bij de Poëzieweek. Besloten is met de Boekenweek een doorstart te maken, al krijgen kopers dan ook al het Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck cadeau. ,,Dat is hartstikke in trek. Maar nu krijgen ze er ook nog zo’n knalgele bundel met Zeeuwse sonnetten bij. Omdat de voorraad op moet, omdat we de boekenbranche steunen en omdat het leuk is om een extra cadeau te geven aan de Zeeuwse mensen over de Zeeuwse natuur.”

Het is dé grote missie van de stichting Korreltje Zeezout, die Maartens samen met Desirée Voulon uit Scharendijke juni vorig jaar in het leven riep. ,,Literatuur dichter bij mensen brengen en op een heel laagdrempelige manier poëzie brengen.” Dus zette Maartens dichtregels op de zijgevel van haar huis, slingerde ze tijdens de Poëzieweek midden in het Zierikzeese café De Biet tussen alle geroezemoes door mooie zinnen in de lucht en geeft ze de bundel ‘De hemel strooit zijn sterren aan de kant’ met graagte weg. ,,Het gaat helemaal over Zeeland en het is goed leesbaar. Het is ook puur Zeeuws trouwens: de bundel is in Yerseke gedrukt.”

Maartens zelf, die werkt als freelance Nederlands docent, raakte in de ban van sonnetten. ,,De regelmatigheid ervan geeft me rust. Het is een vast stramien, een bepaald ritme en voor mij ook een soort puzzel. Ik ben er door gegrepen. Het geeft me houvast.” Een sonnettenkrans bestaat uit veertien sonnetten waarbij elke laatste regel de beginregel is van het volgende sonnet. Het vijftiende sonnet, meestersonnet genoemd, bestaat uit alle beginregels van die eerdere sonnetten. ,,Het mooie aan sonnetten is dat je wat meer ruimte hebt om iets te vertellen. Daarom wordt het ook niet zo abstract, maar is het heel concreet.”

PZC 8 maart 2018

Dit bericht is geplaatst in Boekenweek, Poëzie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.