Jan-Peter Balkenende opent Cats-jaar

Balkenende opent Cats-jaar

door Theo Giele

Het is dit jaar vier eeuwen geleden dat de Zeeuwse dichter Jacob ‘vadertje’ Cats zijn eerste dichtbundel ‘Sinne- en Minnebeelden’ publiceerde. Oud-premier Jan Peter Balkenende opent op zaterdag 7 juli in Grijpskerke de activiteiten rond 400 jaar dichter Cats. Dat gebeurt in de Michaëlskerk.

Jacob Cats werd in 1577 geboren in Brouwershaven. Hij was behalve dichter ook jurist en politicus. Cats had een buitenhuis net buiten Grijpskerke en bezocht regelmatig de Michaëlskerk. Deelnemers aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren maken een speciaal kunstwerk waarbij ze zich laten inspireren door Cats. De werken worden van 7 juli tot eind augustus geëxposeerd in de Michaëlskerk. Ook ZB Planbureau | Bibliotheek van Zeeland in Middelburg houdt in juli en augustus activiteiten rond de 400 jaar geleden verschenen dichtbundel van Jacob Cats.

De reden om Balkenende te vragen is de rol die Jacob Cats speelde in de Nederlandse geschiedenis. Van 1629 tot 1631 en van 1636 tot 1651 was hij raadpensionaris van Holland. In de ogen van de organisatoren kan Cats daarom beschouwd worden als de eerste Zeeuwse ‘premier’. Balkenende trad zo bezien 350 jaar later in zijn voetsporen. Verder is Jacob Cats de naamgever van de ambtswoning van de Nederlandse minister-president, het Catshuis in Den Haag, de stad waar hij in 1660 is overleden.

PZC 10 maart 2018

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.