Den Spiegel, nummer 1 van 2018

De gebroeders Jacob en Frans Naerebout sieren de cover van het eerste nummer van Den Spiegel in 2018. Er was nog een derde, minder bekende Naerebout: Frans. Dirk H.A. Kolff vertelt over hun herkomst – Veere – en hun leven. En over hun ouders: geen arme vissers, zoals vaak wordt geschreven, maar eerder kleine ambachtslieden.

Het tijdschrift Den Spiegel van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen is deze keer een overwegend maritiem nummer. Met naast de gebroeders Naerebout een ruim verhaal over het VOC-schip Bantam, dat eind 1697 verging op de Elboogbanken voor Vlissingen. Arthur Scheijde vertelt over het niet erg gelukkige gesternte van het in 1683 in Amsterdam gebouwde pinasschip. Zo was de uitreis in 1693 naar Kaapstad rampzalig, 221 bemanningsleden overleden aan scheurbuik. De laatste terugreis in 1697 vanuit Batavia kende vele tegenslagen en duurde elf in plaats van de gebruikelijke zes maanden. Vlak voor Vlissingen ging het helemaal fout. Het verlies van lading en schipm werd op een miljoen gulden geraamd. Duikers uit Enkhuizen werden ingezet om zoveel mogelijk lading te bergen.

Ron van Maanen vertelt hoe de Koninklijke Maatschappij De Schelde in 1940, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, een order voor het bouwen van een slagkruiser misliep. Er waren vier grote Nederlandse werven: naast De Schelde waren dat de Nederlandsche Scheepsbouwmaatschappij in Amsterdam en de Rotterdamse werven Wilton-Fijenoord en de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Zij hadden afgesproken de bouw van oorlogsschepen te verdelen. Toen er drie slagkruisers gebouwd konden worden, viel De Schelde buiten de boot. Protesten hielpen niet. Althans, voor dat duidelijk was vielen de Duitsers Nederland binnen.

Jaco Simons sluit zijn serie artikelen over de plaatsnaam Vlissingen ‘in den vreemde’ af met een artikel over Vlissingen in Namibië.

 

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.