Westerschelde, portret van een open zeearm

Verliefd op de Westerschelde

De Westerschelde in een boek: Theo Spinnewijn uit Kloetinge heeft er al zijn liefde en enthousiasme in gelegd.

door Jan van Damme

Je kunt best verliefd worden op een rivier. Uitgever, schrijver en fotograaf Theo Spinnewijn liet vorig jaar blijken dat de Oosterschelde zijn hart gestolen had. Nu laat hij met ‘Westerschelde, portret van een open zeearm’ zien dat die andere levensader van Zeeland ook kriebels in zijn buik veroorzaakt.

Afgezet tegen eerdere uitgaven van Spinnewijn is er sprake van een beproefd recept. Zeer ruim geïllustreerd, bestuurders die hun zegje doen, gedegen geschiedenis en actualiteit, flora en fauna, industrie en scheepvaart, poëzie, themaprenten van Jan Willem Hament, interviews met betrokken bewoners. Dat koks op de boorden van de Westerschelde hun gastronomisch zegje doen in speciale recepten maakt van deze uitgave meteen ook een kookboek.

Theo Spinnewijn (1949) is een geboren Vlissinger. In de Glacisstraat groeide hij op met de fluit van scheepswerf De Schelde om 7.20 uur. Hij zag de tewaterlatingen. Na een actief leven in boekhandels in Middelburg, Goes en Zierikzee legde hij zich vanaf 2007 toe op het uitgeven van Zeeuwse boeken. Voor zijn nieuwste uitgave reisde hij vanaf de bron in het Noord-Franse Gouy-la-Catelet naar de monding. Kun je 360 kilometer later bij Westkapelle nog van Westerschelde spreken?

Storm is spectaculair, zeker op de boulevard van Vlissingen. Strandingen spreken ook tot de verbeelding. Spinnewijn was maandag 14 augustus 2017 één van de vele nieuwsgierigen, die het bij Bath gestrande containerschip Jupiter van nabij ging bekijken. Hij is er nog vol van: 366 meter lang, zo’n veertig meter hoog, het was een spektakel om de gestrande Chinees op het slik te zien.

‘Westerschelde, portret van een open zeearm’ (22,50 euro) wordt donderdag 8 maart gepresenteerd in strandbrasserie De Landing bij Baarland. Gedeputeerde Carla Schönknecht ontvangt het eerste exemplaar. Theo Spinnewijn (Uitgeverij De Groote Roeibaerse) en zijn auteurs maken tijdens de boekenweek (10 tot en met 18 maart) een signeertournee door Zeeland.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Geschiedenis, Kookboeken, Scheepvaart met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Westerschelde, portret van een open zeearm

  1. felix schreef:

    +31477499913
    ik zoek het boek “portret van een open zeearm ” van de uitgeverij De GrooteRoeibaerse
    waar kan je dit kopen aub ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.