Aankondiging: fotoboek Thermphos

Fotograaf toont verval van Thermphos voor het verdwijnen

Fotograaf Paul van Bueren uit Goes ziet schoonheid in verval. Hij werkt aan een boek over een plek waar vrijwel niemand toegang heeft: het terrein van de voormalige fosforfabriek Thermphos bij Nieuwdorp.

foto Paul van Bueren

door Ernst Jan Rozendaal

Sinds het faillissement van de fosforfabriek in 2012 zijn maar weinig buitenstaanders op het terrein van Thermphos bij Nieuwdorp binnen gelaten. Als er al een rondleiding plaatsvindt, zoals vorig jaar tijdens de open dag van tal van provinciale instellingen, dan krijgen mensen een kijkje vanuit een gesloten bus. Vanwege de fosforresten en het licht radioactieve materiaal dat er ligt, wordt geen enkel risico genomen. Inmiddels is een grote schoonmaak gaande. Die kost zoveel dat de politiek, zowel in Middelburg als Den Haag, zich er de afgelopen jaren het hoofd over heeft gebroken. Nog een paar jaar, dan zijn alle gebouwen opgeruimd.

Dat maakt de serie foto’s die Paul van Bueren er heeft gemaakt uniek. In 2014, toen de sanering nog niet was begonnen, heeft hij over een periode van een half jaar dagen en nachten over het terrein gelopen. Onder begeleiding en in beschermende kleding uiteraard. ,,Het was vrij uitzonderlijk om daar als burger binnen te komen. Ik heb het gewoon gevraagd aan de toenmalige curator en hij reageerde positief.”

De in Goes woonachtige fotograaf zag het als een ideaal onderdeel van een langlopend project dat hij ‘I love you Decay’ noemt, vrij vertaald: ik hou van verval. ,,Dat gaat over vergankelijkheid. Het kenmerkende van het Thermphosterrein vind ik de afwezigheid van de mens. De schoonheid van de eens zo levendige fabriek die er verlaten bijligt, waar in onbruik geraakte gereedschappen zijn achtergebleven op de plek waar ze voor het laatst zijn gebruikt. Ik heb er beelden gemaakt van de aanwezigheid van mensen juist door hun afwezigheid.”

Zijn fotoserie toont wat hij noemt ‘de mooie kant van lelijkheid’. Hij heeft zijn werk niet helemaal af kunnen maken. ,,Ze begonnen me lastig te vinden. Toen werd er nog gesproken over een mogelijke verkoop van de fabriek. In dat verband konden ze zich niet echt vinden in mijn titel, omdat de nadruk ligt op verval. Ze waren me liever kwijt dan rijk.”

Van Bueren werkt nu aan een boek met de 56 beste foto’s. ,,Niet alleen omdat ik ze mooi vind, maar ook omdat ze een kijkje bieden op een plek waarover veel te doen is, maar waar bijna niemand komt en die straks niet meer bestaat.” Geïnteresseerden kunnen alvast intekenen via bueren@paulvanbueren.nl. De fotograaf wil het boek nog dit jaar laten verschijnen, maar de exacte datum hangt af van subsidies en een eventuele crowdfundingsactie.

PZC 28 februari 2018

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.