Dijkwerkers en darinkdelvers

Het boek past volledig in de stroom publicaties ter gelegenheid van de herdenking van de watersnood van 1953. Jeugdboekenschrijver Peter Smit richt zich met zijn bundel ‘Dijkwerkers en darinkdelvers, de strijd van Nederland tegen het water’ op een jong publiek (9+).

Het boek begint in de 13e eeuw, met de vriendschap tussen een bierbrouwer uit Zeeland en een Noord-Hollandse dijkgraaf. Door de eeuwen heen blijken hun nakomelingen steeds betrokken bij de aanleg van grote waterwerken in Holland. Met de watersnood 65 jaar geleden en de deltawerken wordt het boek afgesloten. Daarmee keert de schrijver terug in Zeeland. We lezen over de dijkdoorbraak bij Burgh. En over de succesvolle protesten tegen de volledige afsluiting van de Oosterschelde. ‘Hoe langharige jongeren Rijkswaterstaat dwongen om een wonder te verrichten’, luidt de ondertitel van het laatste hoofdstuk.

Fred Marschall verzorgde de illustraties, John Rabou tekende de kaarten. Het boek is een uitgave van ‘Scala leuker leren Groningen’, telt 184 pagina’s en kost 15,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.