Gods hand over de burg – de burg gedragen

De geschiedenis van de Gereformeerde Gemeente in Middelburg. Wim Sturm schrijft die historie. Deel 2 heeft hij nu klaar, over de jaren 1918-1951: ‘Gods hand over de burg – de burg gedragen’.

***********************

door Jan van Damme

Het begon in de jaren negentig van de vorige eeuw met een brief. Via zijn vader kreeg Wim Sturm een schrijven in handen van predikant Willem de Wit (1906-1954). Al snel volgde meer materiaal. En werd Sturm een verzamelaar van brieven, handschriften en foto’s van de dominee. In 1994 publiceerde hij de levensbeschrijving van de predikant onder de titel ‘Hij is getrouw’.

,,Als je als amateur zo’n boek in eigen handen hebt, dan is dat best iets bijzonders”, zegt Sturm. Toen vanuit de kerkenraad in 1999 het idee werd geopperd de geschiedenis van de pas gesloopte kerk in de Middelburgse Segeersstraat in boekvorm te vangen, kwam Sturm in de redactiecommissie terecht. Zoals dat vaak gaat bleef er na al het aanvankelijke enthousiasme één over, die de koe daadwerkelijk bij de horens vatte.

Wim Sturm in de Ter Hoogekerk bij een raam, afkomstig uit de Segeersstraatkerk – foto Dirk-Jan Gjeltema

Dat was Middelburger Wim Sturm (1963), werkzaam als docent economie op het Hoornbeeck College in Goes. ,,Het werd een eenzaam avontuur”, zegt hij. Maar in 2008 kon hij het eerste deel van de geschiedenis publiceren: ‘De burg gebouwd’, over de periode van de Hervorming in 1517 tot 1918. Nu, dus negen jaar later, is deel twee in een hardcover beschikbaar: ‘De burg gedragen’, facetten uit de geschiedenis van de Gereformeerde Gemeente in de periode 1918-1951.

Het tweede deel draait in hoofdzaak om de Segeersstraatkerk van de bevindelijk gereformeerden. Sturm noemt het een locatie, beladen met historie. In 1566 werd daar de eerste hagenpreek binnen de stad gehouden. De ondertekening van het landelijke kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten in 1907 vond plaats in de Middelburgse kerk. Ook de oprichting van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) op 24 april 1918 is verbonden aan de Segeersstraat.

De schrijver betreurt de sloop van het kerkgebouw, na de verhuizing naar de nieuwe Ter Hoogekerk in 1998. De kosterswoning in de Segeersstraat is gebleven, daarin is nu een restaurant gevestigd.

En dat terwijl de kerk in de verwoestende stadsbrand van mei 1940 wonderlijk gespaard was gebleven. Van 1856 tot 1898 had de Gereformeerde Gemeente een eerste kerk in een monumentaal pand aan de Lange Delft. In 1898 werd daarin de Provinciale Bibliotheek gevestigd, terwijl in de tuin van de bieb een nieuw kerkgebouw verrees. Op die ‘vreselijke vrijdag’ 17 mei 1940 ging de bieb in vlammen op, het slechts enkele meters verderop gelegen kerkgebouw bleef onbeschadigd. Pagina 160: ,,Nee, niet de middelen, niet de mens, maar God spaarde het kerkgebouw in de Segeersstraat op wonderlijke wijze! Hij hield Zijn hand over de burg.”

Vele brieven, foto’s en fragmenten van dagboeken zijn in het boek opgenomen. Sturm: ,,Het persoonlijk geloofsleven van de mensen tekenen, dat geeft de meerwaarde aan dit boek.” Er staat een derde deel gepland, over de geschiedenis tot en met de recente jaren in de Ter Hoogekerk aan de Willem Teellinckstraat in Middelburg.

W.M. Sturm: Gods hand over de burg, deel 2 1918-1951, de burg gedragen – Uitgave van de Kerkenraad Gereformeerde Gemeente Middelburg-Centrum, hard cover, 384 pagina’s, 22,50 euro (exclusief verzendkosten).

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.