De Bende van Burgh-Haamstede

Het avontuur is verzonnen, maar veel in het nieuwste boek van Martine Kamphuis is dat niet. Voor ‘De Bende van Burgh-Haamstede’ zocht de schrijfster en psychiater inspiratie aan de Schouwse kust.

 

door Esme Soesman

Ze begroef al eens een lijk in het Zwin en haar young adult thriller  ‘Zwemmen’ speelde zich af in Vlissingen. Voor haar nieuwste boek, het jeugdboek ‘De Bende van Burgh-Haamstede’, dwaalde schrijfster Martine Kamphuis (Rotterdam, 54 jaar)  vaak in Burgh-Haamstede rond. Daarbij historie en fictie losjes mengend. ,,Ik vind het leuk als je ongemerkt iets van een boek opsteekt.”

Want ‘De Bende van Burgh-Haamstede’ is in de eerste plaats een spannend verhaal. Het gaat over de jongens Daf en Ernst die in een weeshuis wonen en ontdekken dat er vanuit die instelling een smokkelaarsbende wordt gerund.

 

Martine Kamphuis – foto Dirk-Jan Gjeltema

Dat weeshuis heeft in het echt nooit in Burgh-Haamstede gestaan, maar Kamphuis graaft al schrijvende een eigen weggetje door de geschiedenis. Door alles te lezen wat los en vast zit over Burgh-Haamstede, over smokkel en over weeshuizen. Ze dronk ter inspiratie oneindig veel kopjes koffie bij bakkerij Sonnemans, waar de geschiedenis van het dorp en de omgeving alleen al in de inrichting wordt gekoesterd. Ook bezocht Kamphuis het in het oude schooltje gevestigde museum de Burghse Schoole. En voerde zelfs – ja, hij heeft écht bestaan – een meester Hubregtse op. Haar bronnen staan keurig achterin het boek vermeld. Handig voor wie na het lezen van het boek meer over de geschiedenis wil weten.

Zelf volgt Kamphuis als schrijfster precies de omgekeerde weg. Zij wordt getriggerd door iets waar ze in haar omgeving over struikelt: in dit geval door de duinen, de Ringwalburg en de locatie van het vroegere armenhuis waar ze het weeshuis situeerde. Allemaal zaken waar ze tegenaan liep toen ze weekendjes weg was in Burgh-Haamstede.  ,,Ik ben ontzettend van de Nederlandse kust. Nederland is sowieso heel veelzijdig. En als je open staat voor de geschiedenis heb je er altijd een extra dimensie bij. Zelf vind ik vooral die kleine menselijke dingen leuk, waardoor je je heel makkelijk kunt verplaatsen in een ander leven.”

Dat maakt ook dat haar nieuwste boek eigenlijk een beetje uit de hand gelopen projectje is. ,,Het begon als het simpel herschrijven van mijn eerste jeugdboek ‘De Weeshuisbende’, maar dit is uiteindelijk een heel ander boek geworden.”  Kamphuis herschreef haar eerste jeugdboek om er een serie van te maken met het boek ‘Nacht over Ameland’, waarvan de cover net als bij ‘De Bende van Burgh-Haamstede’ door Emilie Timmermans is getekend. Kamphuis brengt deze jeugdboeken via haar eigen uitgeverijtje Vuurtorenboox uit. Verder heeft ze al diverse thrillers uitgebracht en levert ze regelmatig een bijdrage aan Vlaamse Filmpjes, jeugdpockets die worden uitgegeven door de Belgische uitgeverij Averbode. Kamphuis schrijft sinds een jaar of zeventien. Als psychiater en moeder van toen nog drie jonge zonen was het schrijven voor haar een manier om even tijd voor zichzelf te pakken. ,,Het liet zich makkelijk invlechten in de rest van mijn leven en het gaf me, en dat doet het nog steeds, heel veel energie.”

Martine Kamphuis: De Bende van Burgh-Haamstede – Uitgeverij Vuurtorenboox, 156 pagina’s, 13,95 euro

Dit bericht is geplaatst in Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.