Presentatie: Van God vergeten

P E R S B E R I C H T

Bram Coomans schrijft historische roman ‘Van God vergeten’

Een meeslepend boek over lief en leed op het eiland Schouwen anno 1590

Zaterdag 24 februari 2018 verschijnt het boek ‘Van God vergeten’ van amateurschrijver en -streekhistoricus Bram Coomans. De in Wolphaartsdijk woonachtige, maar van Schouwen afkomstige auteur schreef het boek in antwoord op zijn eigen steeds terugkerende vragen omtrent het middeleeuwse leven in zijn geboortestreek. ‘Ik wilde aan de hand van een boeiend verhaal zoveel mogelijk aspecten belichten: sociale en maatschappelijke verhoudingen, dagelijkse beslommeringen als wonen, werken, eten, drinken, slapen. Bedreigingen, angsten, vreugde, verdriet, de dood… Ook de seizoenen en het landschap met de dorpen moesten aan de orde komen en uiteraard ook de situatie in het Zierikzee van die tijd.’ Aldus Coomans.

Feit en fictie
‘Met het schrijven van een historische roman over mijn geboortegrond Schouwen, verschafte ik mezelf – achteraf bezien natuurlijk – een lastige opdracht.’ stelt Coomans. ‘Het was een hele speurtocht naar betrouwbare geschreven bronnen over de tijd waarin het verhaal speelt. Niet alle benodigde informatie was te vinden en zeker niet altijd verifieerbaar. Aanvankelijk kwam ik daardoor nogal eens in gewetensnood, tot ik las hoe een andere auteur daar over dacht: “…ik zoek, zoek verder en misschien nog eens, totdat ik geen informatie of nieuwe bronnen meer vind. Daarna smeed ik feit en fictie zo vloeiend mogelijk en naar beste eer en geweten aan elkaar…” Dat principe heb ik dankbaar overgenomen en ik ben tevreden met het resultaat.’

Samenvatting
Het verhaal is gesitueerd in de periode 1590 – 1600 op het toenmalige eiland Schouwen, en met name in het dorp Serooskerke en omgeving. Het dagelijks bestaan wordt er bepaald door angst voor ziektes en overstromingen en de lasten van de Tachtigjarige Oorlog. De dreiging van de dood is altijd en overal te voelen. Ook bijgeloof en spookverschijningen houden de gemoederen bezig. Tegen deze achtergrond speelt zich het leven af van de twintigjarige dijkwerker Symon Lievensz., en van de dorps- en streekgenoten met wie hij probeert de vaak heftige ontberingen het hoofd te bieden.

‘Van God vergeten’ is een gedetailleerde historische roman geworden, waarin ‘waargebeurd’ en ‘kan gebeurd zijn’ naadloos samensmelten tot een realistisch middeleeuws tijds- en landschapsbeeld.’ Concludeert Coomans.

Bram Coomans: Van God vergeten – Eigen uitgave, 21,50 euro.

 

*****************

Bram Coomans schrijft streekgeschiedenis

Hoe zag het leven van iemand op Schouwen-Duiveland eruit in de zestiende eeuw? Die vraag poogt Bram Coomans (71) te beantwoorden in zijn allereerste historische roman ‘Van God vergeten’.

Symon Lievenszoon uit Serooskerke, de hoofdpersoon, was onder andere molenaar en dijkwerker. ,,Je deed in die tijd wat je aangeboden werd”, vertelt Coomans. Zijn boek begint in 1591, een lastige periode vindt Coomans, want er is weinig over geschreven. Toch greep hij de uitdaging aan om dat wel te doen. ,,Ik wil iets doorgeven en ik was zelf ook nieuwsgierig naar die tijd.”

De schrijver, woont in Wolphaartsdijk maar komt uit Scharendijke, vertelt dat Schouwen in de zestiende eeuw een waterrijke natuur had. ,,Daarop is plan Tureluur gebaseerd. Ik wilde weten hoe het was om te leven met zoveel water om je heen.” ,,Het mooiste is als mensen zich proberen voor te stellen hoe het toen was. Dat gaat het beste als je om je heen kijkt.” Het boek (358 pagina’s) is verkrijgbaar via de boekhandels en boekenbend.com voor 21,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Historische roman met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.