Klein Rusland

Kristof Vereecke beschrijft levensloop van unieke wijk

Kristof Vereecke (39) presenteerde onlangs in het voormalige schooltje van Klein Rusland, thans buurthuis, zijn eerste boek. Een liefdesverklaring aan of een bidprentje van de wijk in Zelzate waar hij opgroeide.

door Guido van der Heijden

Vereecke hoopte dat de presentatie van ‘Klein Rusland’ zou samenvallen met duidelijkheid voor de gelijknamige wijk in Zelzate. Vijf scenario’s liggen er klaar voor de wijk die in de jaren dertig ooit als architectonisch hoogstandje werd neergezet. Variërend van volledig terugbrengen in oude luister tot sloop en nieuwbouw op een andere locatie in Zelzate. Het Vlaams bestuur zou helderheid geven. De beslissing over de toekomst wordt echter uitgesteld, tot verdriet van Vereecke.

,,Stilstand is achteruitgang”, doceert de freelance journalist. ,,Hoe langer ze wachten hoe duurder het wordt.” Wanneer het echt misging met de wijk? Vereecke kan het moment aanwijzen. ,,Dat was de dag dat de laatste winkel in Klein Rusland de deuren sloot. Dat was de enige plek waar mensen elkaar nog konden treffen, daarna ging het achteruit. Kort daarna was er een plaag van miljoenpoten, wel symbolisch eigenlijk. Later volgde de rattenplaag, de krakers, leegstand.”

Al heel lang wordt er geteut en gesoebat en intussen rent de wijk achteruit. Leegstand vormt een groot probleem, samen met steeds brutalere krakers.

,,Drie ministers moeten er over beslissen. Het is niet als in Nederland. Bij jullie werd er twee jaar over de Traktaatweg gesproken en nu zijn jullie er al aan bezig. Alle mensen in de wijk willen duidelijkheid maar die komt er maar niet.”

In zijn boek schetst Vereecke een beeld van betere tijden. Toen er nog winkels waren en de bewoners fier waren op hun wijk. ,,Als je als kind in de jaren zeventig, tachtig daar opgroeide, hoe tof moet dat geweest zijn?  Het was er echt alle dagen feest. Alle grote artiesten speelden wel ooit op het plein in Klein Rusland van de Vlaamse Schlagerzanger Wil Tura tot de New Beat van de Confetti’s.”

Wie nu door Klein Rusland wandelt zou denken dat de bewoners de moed hebben opgegeven. Volgens Vereecke is nog niet alles verloren. Dat de Klein Russen nog niet in zak in as zitten bleek tijdens de presentatie van Vereeckes boek. Het oude schooltje zat stampvol, overvol. Binnen werden plannen gesmeed om de kermis weer naar de wijk te halen, ze zouden een feest organiseren. ,,De mensen vonden het heel fijn dat de wijk met mijn boek weer op de kaart gezet werd. Die warmte, die fierheid, die is er nog steeds.”

Kristof Vereecke: Klein Rusland – Uitgeverij Epo, 136 pagina’s, 15,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Vlaanderen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.