North Sea fish and their remains

Vissen in de Noordzee

Eind vorig jaar verscheen een Engelstalig standaardwerk over vissen in de Noordzee: ‘North Sea fish and their remains’. We kijken in een wondere onderwaterwereld die boven water is gehaald.

door Jan van Damme

Susanne Kühn van Wageningen Marine Research is mede-auteur van het nieuwe boek. Zij zegt: ,,Peter Henderson, de tweede auteur van ons boek, had al een uitgave verzorgd over over vissen in Engeland. Het idee was om een boek voor vissen uit de hele Noordzee te maken.”

Zijn er zo veel onbekende vissen in de nogal ondoorzichtige Noordzee?
,,Het groot aantal vissoorten in de Noordzee kan voor sommigen inderdaad verrassend zijn. Het boek behandelt meer dan honderd verschillende soorten. Zeer algemene vissen zoals haring, kabeljauw en schol, die je regelmatig in zee of op je bordje tegenkomt. Maar ook bijzondere soorten die je niet snel zou verwachten, zoals de haringkoning, een vis die tot 7 meter lang kan worden en prachtige felle rode vinnen heeft.”

Wat leren we van gevonden resten van vissen?
,,Naast de herkenning van vissoorten zoals ze op zee gevangen worden behandelt het boek ook karakteristieke botten van vissen. Deze kunnen bijvoorbeeld helpen om prooi in zeezoogdieren of zeevogels te herkennen. Het zachte vlees lost snel op in de magen van deze dieren, maar wervels, kaken en gehoorsteentjes – zogenoemde otolieten – houden langer stand tegen maagzuur en kunnen dus gebruikt worden om het dieet van dieren zoals zeehonden, bruinvissen en zeevogels te bestuderen. Botten en otolieten verschillen per vissoort en op basis van hun grootte kan ook de oorspronkelijk grootte van de vis berekend worden. Op die manier kunnen we bepalen wat voor soorten een dier eet en hoeveel vis nodig is voor een zeezoogdier of een zeevogel om te overleven. Het boek helpt bij de herkenning van vis. Is de vis op mijn bord in het restaurant echt schol of haring? Is de vis bij de visboer echt uit de Noordzee en is het een algemene soort die duurzaam gevangen en gegeten kan worden?”

Zeggen de vondsten ook iets over de stand van de vispopulaties?
,,Het boek geeft informatie over de verspreiding van de verschillende vissoorten en de vangstmethodes door de mens. Omdat heel recent een boek over populaties en aantallen van Noordzeevis is verschenen – ‘Fish Atlas of the Celtic Sea, North Sea and Baltic Sea’ – hebben wij die gegevens niet meegenomen. Ik was zelf verbaasd hoe divers en hoe ontzettend mooi vis en visbotten kunnen zijn. Het boek toont prachtige plaatjes van verschillende botten. Wervels bijvoorbeeld kunnen klein, groot, lang, dik, simpel, versierd zijn. Bij sommige lijkt het wervellichaam op het maanoppervlak (Goudbrasem), bij andere is helemaal geen structuur herkenbaar (Makreel). De diversiteit is bijzonder en indrukwekkend. Platvissen hebben bijvoorbeeld kleine botstructuren aan de zijkant van de wervel, waardoor ze makkelijk van andere vissen te onderscheiden zijn. Sommige zeenaalden hebben een soort kroon op hun wervel, dat vind ik gewoon erg kunstzinnig en mooi.”

Is de Noordzee bijzonder vergeleken met andere zeeën?
,,Zeker. In vergelijking met andere zeeën is de Noordzee niet erg diep en van vele kanten door land ingesloten. Er wonen erg veel mensen om de Noordzee heen. Dat brengt bijzondere uitdagingen voor gebruikers en beleidsmakers met zich mee. De dieren in de Noordzee moeten kunnen omgaan met veel door de mens veroorzaakte stress.”

Kees (C.J.) Camphuysen en Peter A. Henderson: North Sea fish and their remains – Uitgave van Royal Netherlands Institute for Sea Research & Pisces Conservation Ltd, hardcover, 326 pagina’s, 50,- euro (porto 6,95 euro). Zie ook www.northsea-fish.com

 

Dit bericht is geplaatst in Natuur, Visserij met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.