Draakje Durf en de drakenadem

Draakje Durf ademt

Kinderen hebben het druk druk druk. Hun ouders ook. Sandra Konst uit Goes weet rust en ontspanning te brengen. Met ‘Draakje Durf’.

door Jan van Damme

Draakje Durf valt van zijn kar. Hij dacht heel hard over een steen heen te rijden, maar dat mislukt. Au, zijn knie bloedt, heel veel, het drupt op de grond. Draakje Durf huilt zo hard, dat zijn adem heel snel op en neer gaat. Hij wordt er een beetje duizelig van. Sindsdien durft Draakje Durf steeds minder.

Sandra Konst – foto Johan van der Heijden

Hoe het draakje van zijn angst afkomt valt te lezen in het pas verschenen boek ‘Draakje Durf en de drakenadem’. Sandra Konst (1974) uit Goes schreef het verhaal. Ze werkt in de jeugdzorg, in dienst van Juvent geeft ze drie dagen per week opvoedondersteuning aan gezinnen in Zeeland. De resterende twee werkdagen besteedt ze aan een eigen praktijk voor kinderyoga, therapeutische kinderyoga en kindercoaching. In die praktijk werkt ze veelal één op één met kinderen die autistisch zijn, faalangst hebben of impulsief gedrag vertonen (ADHD).

,,Ontspannen is heel belangrijk voor kinderen”, zegt Sandra Konst. ,,Van nature halen ze eigenlijk goed adem. Goed, dat wil zeggen: volledige ademhaling vanuit de buik en de flanken. Meestal gaan ze door stress en prestatiedruk verkeerd ademen, vanuit de borst, waardoor ze niet hun volledige longcapaciteit gebruiken. Met yogalessen leert een kind te ontspannen en zich bewust te zijn van het eigen lijf. Je leert je adem naar je buik te sturen. Daardoor ga je je zekerder voelen.”

Tijdens de yogalessen krijgen de ouders tips voor de ademhaling van hun kind mee. Het boek met Draakje Durf vloeit uit die aanpak voort: ,,In de les gebruik ik meestal een boekje als introductie. Omdat er heel weinig geschikte verhalen beschikbaar zijn, besloot ik er zelf eentje te schrijven. Ik wist al dat ik schrijven leuk vond door ervaringen met blogs over yoga en yoga-lifestyle.”

Voor het verhaal putte ze uit eigen ervaring. Ze heeft drie kinderen: Sofie van 20, Sarah van 16 en Boaz van 7. Twee jaar geleden viel Boaz van zijn kar, zijn kin bloedde hevig. ,,Kinderen kunnen heel snel in paniek raken”, zegt de schrijfster. ,,Ik kon Boaz rustig krijgen en met hem naar de eerste hulp gaan. Daar kreeg hij hechtingen in zijn kin. Van de arts kreeg hij een compliment omdat hij zo rustig bleef..”

In het boek valt Draakje van de kar en krijgt daarna last van faalangst. Een draak die Draakje Durf heet en niets durft, die wordt natuurlijk uitgelachen. Zijn moeder neemt hem mee naar de ‘adem-juf’. Zij heeft speciale oefeningen voor hem. Zo leert hij zijn handen op zijn buik te leggen: ,,Hij hoeft dan alleen maar te denken aan zijn buik, en te voelen hoe zijn buik rustig groter en kleiner wordt, net als een ballon. Het is dan net alsof Draakje Durf dan kracht verzamelt in zijn buik.”

Het is niet meer dan een indruk. Maar ze zegt het toch: ,,Kinderen hebben het druk met school, sportclubs, computer. Tijd om even niets te doen is er vrijwel niet. Ouders werken. Er is weinig echte aandacht. De laatste jaren steeds minder, dat is mijn gevoel. Ik merk het als ik bij gezinnen thuis kom. Je hoort soms constant de telefoon van de ouders pingelen. Ze kijken er nog op ook. Daarmee geef je wel een voorbeeld.”

Het boek is een begin. Sandra Konst wil op scholen workshops gaan geven over ademtechniek – woensdag 11 april geeft ze een gratis workshop in boekhandel De koperen Tuin in Goes. En ze hoopt nog meer Draak-boekjes te schrijven.

Sandra Konst: Draakje Durf en de drakenadem – Bullseye Publishing, illustraties Ari Krooswijk, 22 pagina’s, 16,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid, Jeugdboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.