Middelburg wat was en is

Middelburg is nog steeds herkenbaar

door Maurits Sep

Het fotoboek over verleden en heden van Vlissingen was een ware speurtocht voor fotograaf Harald Lavooij. Oude ansichten voldoende, maar veel is er verdwenen en dus was een foto van dezelfde situatie nu niet te maken. ,,Voor mijn nieuwe boek ‘Middelburg wat was en is’ was dat veel gemakkelijker. Middelburg is met respect voor het verleden hersteld.”

De collectie oude ansichten van verzamelaar Cor Sohier was onmisbaar voor het boek van Lavooij. ,,Natuurlijk kun je veel vinden in digitale beeldbanken, maar ik wil niet allemaal bekende beelden laten zien. Ik zocht naar andere foto’s. Ik mocht al zijn kaartenboeken meenemen en heb er uiteindelijk 120 uit gebruikt.”

Lavooij trok vervolgens de stad in om de situatie zoals die pakweg een eeuw geleden op de kaart stond, in het nu te fotograferen. ,,Plekken die volledig zijn verdwenen, kan ik niet meer laten zien. Dus ik heb beelden gezocht die nog herkenbaar zijn. Die zijn er genoeg.”

Als geboren Middelburger dacht hij zijn stad goed te kennen. Veel verrassingen kwam hij ook niet tegen. ,,Maar wel bij het Balkengat. Dat is nu een jachthaven achter de Kinderdijk. Daar zie je de achterkant van oude VOC-panden. Dat kende ik zo helemaal niet, maar het verleden is er nog echt zichtbaar.”

Na fotoboeken over Vlissingen en Middelburg ligt een nieuwe uitgave over de plattelandsgemeente Veere voor de hand, beaamt Lavooij. ,,Maar dat is nu nog te vroeg. Ik zit met mijn hoofd nog te veel in Middelburg.”

Harald Lavooij: Middelburg wat was en is – Het boek kost 19,50 euro en is te koop bij De Drvkkery in Middelburg, Bruna in Oost-Souburg en ’t Spui in Vlissingen. Meer info staat op www.lmbv.nl/boek

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.