Lezingen in kader Maand van de Spiritualiteit

PERSBERICHT

Lezingen in boekhandel de Drvkkery Middelburg met Arthur Umbgrove,
Anthonie van den Buuse, Kick Bras en Maarten den Dulk

Van 12 januari tot en met 11 februari 2018 vindt de Maand van de Spiritualiteit 2018 plaats. Huub Oosterhuis en Elte Rauch openden vorige week donderdag 25 januari 2018 de spirituele lezingenreeks in boekhandel De Drvkkery in Middelburg. Vandaag is de beurt aan oud-hoogleraar Maarten van den Dulk.


Het thema van de maand: opnieuw beginnen. ‘In het leven en in de kunst moet men elke dag opnieuw beginnen’, zei Louis Couperus ooit. Maar hoe doe je dat, loslaten wat er is gebeurd en jezelf een nieuwe kans geven? Lang niet iedereen gelooft in de kracht van een compleet nieuwe start. Zonde, want wie opnieuw begint vergeeft zichzelf voor zijn gemaakte fouten en creëert daarmee nieuwe kansen. Door te falen leer je en groei je. Opnieuw beginnen gaat over jezelf herpakken, jezelf vernieuwen, de zaken compleet anders kunnen en durven benaderen. Een nieuwe start maken vergt moed, maar kan voor iedereen nuttig zijn. Nuttig voor onszelf, maar ook voor onze relaties met anderen. Loont het echt om altijd alles uit te praten, te herkauwen en te over-analyseren, of is het soms beter om simpelweg samen opnieuw te beginnen? www.maandvandespiritualiteit.nl

1 februari: Lezing Maarten den Dulk – Voor een nieuw begin
Emeritus hoogleraar theologie en oud-predikant Maarten den Dulk geeft op donderdag 1 februari om 19.00 uur een lezing in boekhandel de Drvkkery over zijn boek Voor een nieuw begin, de agenda van Genesis.
De oeroude verhalen van Adam en Eva, Noach en de torenbouwers van Babel vertellen over hoe je opnieuw begint. Na een catastrofale ervaring wordt leven in vrede een urgente optie. Maarten den Dulk vertelt aan de hand van deze verhalen wat de levensagenda van de mens is.
Donderdag 1 februari, 19.00 uur, de Drvkkery. Entree € 5,00 inclusief koffie/thee.
Kaartverkoop de Drvkkery en online via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets

8 februari: Lezing Kick Bras – Oog in oog
Mystiekkenner Kick Bras geeft op donderdag 8 februari om 19.00 uur een lezing in boekhandel de Drvkkery. Onlangs verscheen van zijn hand het veelgeprezen boek Oog in oog, christelijke mystiek in beeld. Kaarten: €5,- (inclusief koffie of thee).
Bras presenteert en becommentarieert teksten en kunstvoorwerpen die op het goddelijke mysterie zijn gericht. Hij maakt via beeldpresentaties een pelgrimsroute langs beeldende kunstenaars en schrijvers: van Hadewijch tot Bonhoeffer, van Giotto tot Rothko en van Chagall tot Caravaggio. Aan bod komen centrale thema’s als de mystieke ervaring, gods- en mensbeelden en de mystieke weg, met al de metaforen en beelden die daaraan zijn ontsproten.
Kick Bras was docent spiritualiteit aan de theologische Universiteit te Kampen, hoofdredacteur van het blad Herademing en auteur van verschillende boeken over meditatie, spiritualiteit en mystiek. Hij promoveerde op Jan van Ruusbroec.
Donderdag 8 februari, aanvang: 19.00 uur, entree: € 5,- inclusief koffie/thee
Kaartverkoop: boekhandel de Drvkkery en online via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets

15 februari: Arthur Umbgrove & Anthonie van den Buusse
Auteur, cabaretier en Radio1-columnist Arthur Umbgrove vertelt op donderdag 15 februari om 19.00 uur in boekhandel de Drvkkery over zijn boek Wat we weten,
waarin hij zijn worsteling beschrijft met het doorgronden van het asielbeleid in Nederland. Umbgrove gaat onder meer in gesprek met Anthonie van den Buusse,
filosoof en beleidsmedewerker Vluchtelingenbeleid in Middelburg.
Wat we weten: Op de dag van de aanslagen in Brussel in 2016 zit een schrijver in de auto met twee jongens uit Aleppo. ‘Die aanslagen zijn niet gepleegd door moslims’, zegt een van hen, ‘maar door de Amerikanen. Om ons zwart te maken.’ Wat weten we eigenlijk van elkaar? vraagt de schrijver zich af. Wat we weten vertelt het verhaal van drie Syrische broers in Nederland, maar ook van een schrijver die probeert een boek te schrijven over vluchtelingen en die steeds wanhopiger op zoek is naar houvast. Daarnaast is het het verhaal van een vreemdelingenrechter die in gedachten bezig is met de inrichting van haar nieuwe huis, en van een buschauffeur wiens volwassen dochter bij hem inwoont omdat ze op een wachtlijst staat voor een woning. Steeds worden de hoofdpersonen geconfronteerd met de vraag die het zo moeilijk maakt een standpunt in te nemen: wat weten we? Wat we weten is een liefdevol portret van drie broers uit Aleppo en tegelijkertijd een cynisch verslag van een onmogelijk asielbeleid.
Arthur Umbgrove (1964) speelde een aantal jaren bij Comedytrain. Later maakte hij vijf cabaretprogramma’s en vijf Nederlandstalige cd’s. In 2006 verscheen zijn debuutroman Midden op de weg zo hard mogelijk, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs; de Selexyz Debuutprijs en werd bekroond met de LiBra debutantenprijs. Daarna verschenen de veelgeprezen romans De hartslag van de aarde en Hotel Sofia. In mei 2015 verscheen Paradise Village.
Anthonie van den Buusse heeft na de sociale academie filosofie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in het denken van de Duitse filosoof Karl Jaspers en de Franse filosoof en Nobelprijswinnaar literatuur Albert Camus. Hij is de grondlegger van het Filosofisch Café Middelburg. Hij werkt als beleidsmedewerker bij de gemeente Middelburg en houdt zich onder meer bezig met mensenrechten, vluchtelingenbeleid en burger- en overheidsparticipatie. Zijn kennis van de filosofie probeert hij hierop toe te passen. Hij is hierbij tegenwoordig vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden van het Amerikaanse pragmatisme en -in het verlengde hiervan- mogelijk nog meer in de kennis en wijsheid van ‘gewone
mensen’.
Arthur Umbgrove in gesprek met Anthonie van den Buusse, donderdag 15 februari, 19.00 uur De Drvkkery. Entree: € 5,- (inclusief koffie of thee). Kaartverkoop: boekhandel de Drvkkery en online via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.