De ramp | The Flood

Meer dan duizend woorden

De watersnoodramp in zwartwit geschoten door de beste fotografen die Nederland destijds had. Dat levert een heel bijzonder fotoboek op.

door Jan van Damme

foto Ed van Wijk

Alle grote Nederlandse fotografen reisden in de dagen van de Februariramp in 1953 naar het deltagebied af. Aart Klein, Ed van Wijk, Maria Austria, Eva Besnyö, Ad Windig, Cas Oorthuys, Ed van der Elsken. Zij legden het leed, de ontreddering, de dood, de ravage, de hulpverlening vast. Hun ogen waren nodig om de wereld op de hoogte te brengen van de Ramp.

Nu, 65 jaar na dato, zijn hun watersnoodbeelden samengebracht in het fotoboek ‘De ramp, de watersnood van 1953 in documentaire fotografie’. Daarin is ook werk opgenomen van in kleinere kring bekende fotografen als Kees Molkenboer, Dolf Kruger en Frits Gerritsen.

Directeur Ruud Visschedijk van het Nederlands Fotomuseum schrijft in zijn voorwoord over de overstroming als ‘de eerste nationale natuurramp waarvan de media massaal verslag deden’. Kort en hedendaags gezegd: het was een ‘media-event’. De in Gapinge woonachtige kunsthistorica Jacqueline van Paaschen laat in het inleidende hoofdstuk haar licht schijnen op de ontwikkeling van de fotografie in de 20ste eeuw en bespreekt een aantal fotografen en in het boek opgenomen foto’s.

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Een fotografe als Eva Besnyö had het wel moeilijk met het fotograferen van alle ellende. Jaqueline van Paaschen schrijft: ,,Besnyö vond dat het eigenlijk ethisch ontoelaatbaar was om van verschrikkingen esthetische foto’s te maken en schaamde zich voor het feit dat ze hier desalniettemin aan toegaf.”

De foto’s zijn ingedeeld per fotograaf. Wie verwacht dat ook te achterhalen is waar en wanneer de foto’s zijn gemaakt, komt bedrogen uit.

Aparte hoofdstukken worden gewijd aan de nationale boekuitgave ‘de ramp’ in 1953 en aan de geïllustreerde pers in binnen- en buitenland. Van de reis van Ed van der Elsken in het overstromingsgebied is op uitklappagina’s een reconstructie gemaakt aan de hand van zijn bewaard gebleven kleinbeeldnegatieven.

De ramp | The Flood. De watersnoodramp van 1953 in documentaire fotografie – Uitgeverij Komma, hardcover, 224 pagina’s, 57,50 euro. Het boek verschijnt 2 februari. Een deel van de foto’s is vanaf 1 februari te zien in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

PZC 29 januari 2018

 

 

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Ramp 1953 met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.