Column: Nam het zeewater bezit van het Zeeuwse platteland?

Je hebt nieuws in soorten en maten. ‘Oh oh Cherso’, de krant staat er vol van. Voor mijn gevoel begint het nieuwe jaar nogal winderig.

****************************

Nam het zeewater bezit van het Zeeuwse platteland?

door Jan van Damme

De vergadertafel kijkt quasi geschokt. Iemand heeft heel zachtjes maar kennelijk toch duidelijk gezegd dat hij niet weet wie Barbie is. De krant staat er vol van, ze maakt al jaren ‘reality-tv’, ‘Oh oh Cherso’ is haar toppertje, en nu is er iets ergs met haar aan de hand waarover we ons druk moeten maken.

Ik kijk naar buiten. Regen en storm komen eraan, onze weermannen en -vrouwen weten waarover ze het hebben. Ook ik heb geen idee wie Barbie is. Ja, daar komt de dodelijkst bedoelde opmerking: ‘Onder welke steen heb jij het afgelopen jaar gelegen?’

Grappig geformuleerde éénlijners, waarin diezelfde steen een rol speelt, hoor ik wel vaker. Meestal afkomstig van medemensen die denken tot de laatste letter en recentste roddel van alles en iedereen op de hoogte te zijn. Hun digitale bronnen staan de hele dag aan. Om hen heen plingt en plongt het dat het een lieve lust is, op hun beeldschermen lopen minstens drie vakken steeds vol met de laatste ‘tweets’.

Ieder zijn meug.

Naast het doornemen van de lawine aan ‘pushberichten’ vinden digitale slurpers ook nog tijd om ‘real life-series’ te kijken op een RTL-zender. Barbie dus. In het echt heet ze Samantha de Jong,  weet de vergadering te melden.

Ik zie dat er een waaierig zonnetje doorbreekt. Gaat het hard stormen, morgen? Komende nacht trekt er een depressie precies over ons land. Misschien gaat de kern net niet over Zeeland. Maar toch. Geselende regens en uit het evenwicht brengende windvlagen, dat zijn de voorspellingen. Het windgeraas tijdens één van de eerste januaridagen van dit jaar ben ik nog niet vergeten. Put in de nacht, om een uur of drie, werden we wakker. Vanuit de richting van Westkapelle zwol een gromtoon aan, die we nog niet eerder hadden gehoord. Dijk of duin gebroken, was dat het geluid van het zeewater dat bezit nam van het Zeeuwse platteland? De volgende ochtend bleek de lichtkoepel van onze badkamer weggewaaid. Dertig jaar geen problemen mee gehad, en nu, hop, één goede vlaag…

De vergadering wordt opgebroken. Ik hoop wel dat het snel beter gaat met mevrouw De Jong.

 

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.