1690 met Evertsen naar Beachy Head

Evertsen: een slimme held

We kennen de Vlissingse admiraal Cornelis Evertsen de Jonge (1642-1706) als een opvliegend, kortaangebonden zeevaarder. Zijn bijnaam ‘Keesje den Duvel’ is veelzeggend. Dat hij eind 1689 pal voor Vlissingen zijn oorlogsschip de Walcheren liet vastlopen en zinken, is één van zijn beroemdste daden.
,,Maar Cornelis Evertsen de Jonge is zoveel meer”, zegt Dorothé Tempelman-Venselaar. Het stoort haar dat er zo makkelijk op de misschien niet altijd even geslaagde daden van de admiraal wordt gefocust. Ze zegt: ,,Hij was een uitstekende zeeman. Helaas werd hij vaak met slecht materieel en ongeschikte manschappen uitgezonden.”

**********

door Jan van Damme

Dorothé Tempelman (1945) uit het Bevelandse Driewegen is schrijfster van historische jeugdboeken. Op de cover van haar uitgaven voegt ze haar eigen naam Venselaar toe: ,,Mijn vader was journalist voor het Brabants Nieuwsblad. Helaas heeft hij de publicatie van mijn eerste boek in 2005 niet mogen meemaken, hij was toen net overleden.” Dat debuut Een droom van een moord ging over de om het leven gebrachte dominee van Driewegen in 1687.

Dorothé Tempelman-Venselaar – foto Lex de Meester

Voor haar historische interesse maakt ze een buiging naar geschiedenisleraar op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom. ,,Net als mijn vader kon hij heel goed vertellen”, zegt ze. Dat ze zelf boeken zou gaan schrijven heeft haar zelf ook wel verbaasd. Ze had twintig jaar lang een administratieve functie op de Hogeschool Zeeland. Daar leerde ze neerlandicus John Louws kennen. Die voorzag haar eerste manuscript van zoveel strepen en opmerkingen, dat ze schrok. Maar ze zette door.

Inmiddels heeft Dorothé Tempelman na de moord op de dominee nog zes – succesvolle – boeken het licht doen zien: Helden van de Honte, Het geheimzinnige licht, Krijn en de magische speer, Op zoek naar de schat in de Zak van Zuid-Beveland, 1295 De slag om Baarland en Zeeuwen door de eeuwen. Zoals uit de meeste titels valt af te leiden duiken we in elk boek de geschiedenis in. De schrijfster zegt: ,,Al mijn boeken zijn gebaseerd op historische feiten. Die vul ik aan met mijn fantasie. Mijn uitgangspunt daarbij is, dat het zo had kunnen gebeuren.”

Volgende week vrijdag wordt in Vlissingen haar nieuwste jeugdroman gepresenteerd: 1690 met Evertsen naar Beachy Head. Ook deze keer met enkele stemmige illustraties van Danker Jan Oreel. Net als in Helden van de Honte is de bijna 15-jarige Pieter de hoofdpersoon. Admiraal Cornelis Evertsen de Jonge neemt hem aan boord, als hij met zijn vloot moet uitzeilen om met de Engelsen slag te leveren tegen de Franse vloot. Aan de zuidkust van Engeland, bij de kaap Beachy Head, vindt het treffen plaats. Omdat de Engelsen onvoldoende steun bieden, weet Evertsen met een zwaar beschadigd eskader maar net stand te houden. De beroemde truc, waarmee de Fransen worden misleid, komt ruim aan bod: ,,Met zichtbare tegenzin seint vlaggenkapitein Tol naar de andere schepen dat men de ankers moet laten zakken, maar dat de zeilen in top moeten blijven.” De Fransen hebben pas na een uur iets in de gaten, door het afgaande tij zijn ze ver weg gedreven.

Dorothé Tempelman-Venselaar: 1690 met Evertsen naar Beachy Head – Uitgeverij De Klimmende Ster, 132 pagina’s, 16,50 euro.
Het nieuwe boek van Dorothé Tempelman-Venselaar wordt vrijdag 19 januari om 16.00 uur gepresenteerd in boekhandel ’t Spui in Vlissingen.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.