Peter de Lijser (79) overleden

Leven van Peter de Lijser (79) liet zich lezen als een roman

BRESKENS – Peter de Lijser uit Breskens is begin deze week overleden. De flamboyante West-Zeeuws-Vlaming werd 79 jaar. De Lijser vergaarde in de zomer van 2016 bekendheid met zijn scootmobieltocht naar Zuid-Frankrijk. Hij was een maand onderweg. De Bressiaander zamelde daarmee geld in voor zorgboerderij Jodi Sintepier in Nieuwvliet. foto Martijn de Koning

door Martijn de Koning

De Lijser timmerde al ver daarvoor ook op andere wijzen aan de weg. Zijn leven laat zich lezen als een avonturenroman. Hij ging varen, en kreeg tijdens zijn eerste reis meteen te maken met grote muiterij onder zijn collega’s. Vervolgens verrichtte hij pionierswerk in het toeristische West-Zeeuws-Vlaanderen door daar het eerste verhuurkantoor te beginnen. Rond zijn 25e was projectontwikkelaar De Lijser daardoor één van de rijkste mensen in de streek. Door een verkeerde investering viel hij net zo hard weer omlaag. Ook zijn privéleven – De Lijser trouwde en scheidde drie keer – was turbulent. Overigens vertelde hij daar later ongegeneerd en smakelijk over, met een mix van zelfkritiek, positivisme en humor. ,,Ik kan nu eenmaal niet tegen routine, ik ben een einzelgänger”, vertelde hij in 2016 in deze krant.

Sinds eind jaren tachtig, toen De Lijser bij een auto-ongeluk zeer zwaargewond raakte, richtte de Bressiaander zich onder meer op het schrijven van boeken. Die gingen vaak over de geschiedenis van de streek en over culinaire streekgerechten. Plezier en inspiratie haalde hij uit gesprekken met mensen die hij vluchtig ontmoette. Ook over zijn scootmobieltocht schreef De Lijser een soortgelijk een boek. ,,Ik zie overal een verhaal in”, meldde hij daar zelf over.

De Lijser kampte de afgelopen tijd met een afnemende gezondheid, maar voor betrokkenen kwam zijn overlijden toch onverwacht. Hij wordt maandag 15 januari 2018 gecremeerd.

PZC

Dit bericht is geplaatst in Biografie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.