Frits van Oostrom in Terneuzen

Frits van Oostrom (1953) geeft dinsdag 16 januari in het Terneuzense Porgy & Bess een lezing over zijn nieuwste boek ‘Nobel streven’ (aanvang 20.00 uur). In zijn nieuwe studie vertelt hij over het leven van de hoogadellijke leenman Jan van Brederode. Die werd rond 1372 geboren op kasteel Santpoort bij Haarlem. Nog geen veertig jaar later, op 25 oktober 1415, sneuvelde hij als huurling in de beroemde Slag bij Azincourt.

door Jan van Damme

In zijn aankondiging spreekt de schrijver over ‘een verbluffend leven’: ,,Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde. En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V.”

foto Rink Hof

Frits van Oostrom (1953) is historisch letterkundige. Van 1982 tot 2002 was hij hoogleraar in Leiden, sinds die tijd is hij hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. In 1996 won hij de AKO Literatuurprijs voor zijn boek ‘Maerlants wereld’, over de Vlaamse dichter Jacob van Maerlant. In de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur schreef hij ‘Stemmen op schrift’ over de Oudnederlandse en Middelnederlandse literatuur tot 1300, en ‘Wereld in woorden’ over de periode 1300-1400. In 1995 ontving hij de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van 2005 tot 2008 hanteerde hij de voorzittershamer van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Afgelopen jaar was hij de eerste Nederlander aan wie de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Akademie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) werd toegekend.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.