Wim Hofman (76): Ster

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Mijn moeder geloofde in een soort redding en meende dat als alle mensen maar van goede wil zouden zijn, de wereld er stukken beter uit zou zien.

******************

Ster

door Wim Hofman

Mijn moeder zong vooral als ze aan het koken of bakken was. Ik heb het nu over heel vroeger. En op zes januari bakte ze wel eens een koek en zong bij het roeren van het beslag het liedje: ‘Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed. Mijn oude is versleten. Mijn moeder mag het niet weten. Mijn  vader heeft het geld al op de toonbank geteld.’ Mijn broer en ik hoefden niet uit bedelen langs de deuren. En onze vader ging nooit naar het café, hij had iets tegen alcohol. We kregen koek waarin drie bonen waren gestopt, twee witte en een bruine. Wie de bruine boon kreeg was de koning en mocht zeggen wat we gingen eten. En ze vertelde over de drie koningen die een ster volgden waar de profeten al op gewezen hadden. De ster bracht hen naar de plek waar de redder van de wereld geboren zou worden. Mijn moeder geloofde in een soort redding en meende dat als alle mensen maar van goede wil zouden zijn, de wereld er stukken beter uit zou zien. En de wereld zag er niet goed uit, dat zagen mijn broer en ik ook wel. Ik heb het over de jaren veertig. En ze hield ons voor dat als wij maar onze best zouden doen, we het beter zouden krijgen dan zij. Zij was niet de enige die zo dacht.

Toen het weer eens Driekoningen werd, kregen we er een broertje bij. Het was erg koud die dag, zes januari 1947. Er was geen koek, er waren geen bonen, maar het kindje werd terecht als een kleine prins behandeld en kreeg een mooi nieuw hemelsblauw wollen dekentje.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.