Aankondiging: De haven van Hulst

De middeleeuwse haven van Hulst stond vorig jaar al centraal in het jaarboek van oudheidkundige kring De Vier Ambachten. Nu komt er een vervolg van de hand van historicus Jan Lockefeer: ‘De haven van Hulst vanaf de middeleeuwen tot in de Franse Tijd’. Het boek verschijnt omstreeks 1 februari als hardcover en telt circa honderd pagina’s. Het is rijk geïllustreerd met veel kaarten en andere afbeeldingen, bijna alle in kleur, een aantal op een volledige pagina. De prijs bedraagt 29,50 euro.

Auteur Lockefeer laat weten: ,,Eeuwenlang heeft Hulst een bevaarbare verbinding met de Westerschelde gehad. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich tot een haven aan het einde van een geul die vanaf de buurtschap Kampen ten noordwesten van Vogelwaarde tot in de stad liep. De haven werd de motor van een kleine, maar bloeiende handelsstad. De welvaart van toen laat zich nog altijd aanschouwen in monumenten zoals de basiliek en het stadhuis. De Tachtigjarige Oorlog maakte een einde aan deze welvaart en aan de middeleeuwse havengeul. In en door die oorlog ontstonden twee nieuwe verbindingen met de Westerschelde, een vanaf Saeftinghe en een vanaf het Hellegat. Daardoor bleef Hulst per schip bereikbaar. De welvaart van weleer zou echter niet meer terugkeren. Door de gewijzigde economische omstandigheden ontbraken de financiële middelen om de havengeulen goed bevaarbaar te houden. De haven stierf rond 1800 een langzame dood.”

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Geschiedenis met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.