Column: Tussendagen

U kent dat gevoel vast ook wel. Het ene feest net achter de rug, het andere dient zich al aan. En dat zo aan het eind van het jaar. Het zijn tussendagen, inderdaad.

********************

Tussendagen

door Jan van Damme

De meeste lieve familieleden hebben we uitgezwaaid, de afwasmachine heeft overuren gemaakt, de weegschaal hebben we een weekje vakantie gegeven. Gepofte biet Wellington, hebt u dat wel eens gegeten? Het was een feest, zo met z’n allen.

Nu zijn we een beetje aan het bekomen. De kerstboom mag nog even, maar de lichtjes glimmen anders. Noem het tussendagen. Het ene evenement is voorbij, het andere zit in de wacht. De dagen ertussen doen hun uiterste best om in onbestemde grijzigheid op te lossen. Ik las ergens dat de nog niet eens voltooide decembermaand de minste zonne-uren ooit heeft geproduceerd. Ik had al zo’n vermoeden.

Gelukkig bepaalt op dit moment Wybren nog ons dagritme. Een jaar en wat dagen oud, maar hij heeft het als logé helemaal voor het zeggen. Zijn boterhammetje, zijn slaapje, zijn flesje, zijn badje. Stamppot broccoli, dat vindt hij wel wat. Als oma en opa zijn we de dagelijkse babyzorg nogal ontwend. Een stuk of vijf tanden boven, onder net zo veel. Voor Wybren geen groter plezier dan je vinger pakken en er op volle kracht zijn scherpe melktandjes in zetten. Onze kleinzoon, vertellen we iedereen die het horen wil, weet nu al van zich af te bijten.

Morgen zwaaien we ook hem uit. Het zal stil zijn in huis, de rest van het jaar.

Hoogste tijd om ons op te maken voor het uiteinde. Ik heb al eens een bezorgde blik op onze friteuse geworpen. Die wordt alleen uit haar schuilhoek gehaald als het tijd is voor de oliebollen. Waar is de trechter, zijn er voldoende lege flessen om de oude olie op te vangen? Het bakresultaat, met appel en walnoot, is overigens niet te overtreffen. Daar hebben we hier thuis geen oliebollentest voor nodig.

En zo freewheelen we naar het nieuwe jaar. Nieuwsoverzichten en Youp, de tussendagen lopen op hun eind. Hoe grijs het ook mag zijn, er wacht ons nog een nacht vol donder en bliksem. Binnenshuis met oliebollen en de tv op hard komen wij die wel door. Ik hoop dat u 2018 ongeschonden binnenstapt.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.