Wim Hofman (74): Dwaallichtjes

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Het was daar heel stil bij het moeras, het was er koud en het water was zwart. Toen vloog een watervogel op en ze schrok en is toen snel naar huis gegaan.

*******************

Dwaallichtjes

door Wim Hofman

Toen mijn moeder nog een jong meisje was, zag ze op een avond een vlammetje bij een appelboom. Blauw was het als een gasvlammetje, al wist mijn moeder toen nog niet wat een gasvlammetje was. Het lichtje danste en wiebelde en sprong uitdagend over het gras onder de appelboom. Mijn moeder liep er achteraan. Ze had niet eens haar schort afgedaan. Het lichtje wipte over de sloot en zij sprong over de sloot. Dat had ze meer gedaan, al mocht het eigenlijk niet. Het lichtje ging over het veld en dat deed zij ook. Het lichtje kwam bij een dennenbosje en vloog tussen de bomen door en zij liep ook tussen de bomen door. Het lichtje danste over een heideveld en mijn moeder volgde het lichtje. Toen bleef het lichtje hangen boven een moerassig ven. Het werd donker en mijn moeder werd bang: boven het water hingen wel twintig van die vlammetjes, er kwamen er steeds meer bij. Ze wist niet wat er met haar aan de hand was. Ze vond de lichtjes zo mooi en uitnodigend. Maar ze waren ook akelig. Het was daar heel stil bij het moeras, het was er koud en het water was zwart. Toen vloog een watervogel op en ze schrok en is toen snel naar huis gegaan. Haar moeder, die toen nog leefde, ze is in 1918 aan de Spaanse griep gestorven, vertelde dat de vlammetjes dwaallichtjes waren en dat het de zieltjes van ongedoopte kinderen waren. Mijn moeder is dat nooit meer vergeten en dus vertelde ze mij ook over dwaallichtjes. Ik heb er echter nooit echt gezien.

 

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.