Decreet, het laatste nummer

Zaterdag verschijnt het laatste nummer van het Zeeuwse kunsttijdschrift ‘Decreet’. Het tijdschrift verscheen sinds 2009 onregelmatig. Na vijftien afleveringen ‘is de pijp leeg’, aldus de redactie.

Het tijdschrift ‘Decreet’ is een initiatief van stichting ‘decreet-concreet’, bestaande uit de kunstenaars Hans Bommeljé, Ramon de Nennie en Machteld van der Wijst. In het luxe uitgevoerde periodiek wordt aandacht besteed aan de beeldende kunst in Zeeland en de waarde van deze sector voor het totale culturele klimaat van de provincie.

De redactie zegt in het voorwoord van het laatste nummer: ,,Decreet-tijdschrift is in 2009 ontstaan vanuit een gemis. We misten aandacht voor al het goede, ware en het schone dat om ons heen ontstaat en wordt gemaakt. (…) Decreet wilde mooie kunstenaarsinitiatieven, tentoonstellingen en werken vastleggen, documenteren voor de toekomst, en daarmee ook uitdragen naar buiten de provincie.”

Na die jaren, waarin ‘Decreet’ zich presenteerde als ‘een naslagwerk, een blijvende tentoonstelling op papier’, constateert de redactie dat de situatie voor kunstenaars in Zeeland eigenlijk is verslechterd: diverse expositieruimtes en ‘broedplaatsen’ zijn verdwenen of staan op omvallen, er zijn nauwelijks jonge kunstenaars die zich in Zeeland vestigen en gemeenten en provincie zijn niet in staat een ‘goed klimaat’ voor de in Zeeland werkzame kunstenaars te scheppen.

De hartenkreet die de Decreet-redactie met het laatste nummer nogmaals de wereld inzendt: ,,Wij hebben geprobeerd met decreet aan te tonen dat er in Zeeland heel veel goede kunstenaars wonen en werken, goede vormgevers en architecten ook.”

In het laatste nummer wordt aandacht besteed aan Dada in Zeeland, de Middelburgse kunstroute ‘Kijk daar beweegt iets’ en Zeeuwse kunstenaars als Hans Overvliet, Stefan Siwabessy, Giel Louws, Elsa Westland en Trinette Ledelay.

De laatste ‘Decreet’ wordt zaterdag 16 december om 16.00 uur gepresenteerd in Eetkamer Likkepot, in het hofje onder de Lange Jan in Middelburg. Wethouder Saskia Szarafinski neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Tijdschriften met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.