Den Spiegel, najaar 2017

Wie was Shakespeare echt? We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Daardoor blijft er ruimte voor allerlei speculaties. Leuk dat we als Zeeuwen, als Vlissingers ook een woordje mee kunnen spreken. Dat blijkt uit het artikel ‘To be or not to be the Spear-Shaker’ van Arthur Scheijde in het najaarsnummer van Den Spiegel.

Scheijde komt met twee namen op de proppen, die zich mogelijk van het pseudoniem Shakespeare hebben bediend. De eerste is Christopher Marlowe (1564-1593), hij werd in 1592 in Vlissingen opgepakt voor valsemunterij. Hij zou delen van zijn werk in Middelburg hebben uitgegeven. Volgens Scheijde was Marlowe behalve toneelschrijver ook spion van koningin Elizabeth. Een andere kandidaat, die achter het pseudoniem Shakespeare schuil kan gaan, is Edward de Vere, de zeventiende graaf van Oxford (1550-1604). Hij was rijk maar wist ook wat uitgeven was. In april 1576 voer hij over het Kanaal terug na een reis door Europa. Zijn schip werd overvallen door Vlissingse piraten. ,,Zij beroofden hem van zijn bezittingen, letterlijk tot hij in zijn nakie stond”, aldus Scheijde.

Zo wordt Shakespeare met een Zeeuws sausje overgoten.

Jaco Simons bespreekt de drie Flushings in de Verenigde Staten. Het gaat dan om de wijk in New York en plaatsen in Michigan en Ohio. Dit is het tweede artikel in een serie van vier over ‘Vlissingen’ in het buitenland.

Edwin Tilroe beschrijft de periode dat Vlissingen een ommuurde of omsloten stad was. Zeg maar vanaf de veertiende eeuw tot 1867, toen bij Koninklijk Besluit werd bepaald dat Vlissingen geen vesting meer was. Dan begint de ontmanteling. Tegenwoordig moet je goed zoeken om nog restjes van de oude verdedigingswerken te vinden.

Jules Braat verhaalt over de verhuizing van de batterij Van Speyk van het Eiland naar de duinen bij Dishoek in de jaren twintig van de vorige eeuw. Ron van Maanen staat stil bij de overdracht van het voormalige torpedowerkschip Mercuur aan de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen.

Den Spiegel, tijdschrift van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen, jaargang 35, nummer 4, oktober 2017, losse nummers
4,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.