NLXL

Zeeland in vogelperspectief

Vanuit de lucht zie je wat je kent, maar dan net even anders. Karel Tomeï wordt kunstluchtfotograaf genoemd. Hij vloog ook boven Zeeland.

door Jan van Damme

Omdat het zo plat is bij ons. Daarom, schrijft Wim Pijbes, zijn we al eeuwenlang gefascineerd door vogelvluchtperspectieven. De wereld van bovenaf gezien, je kunt er ons in de Lage Landen bij de zee wakker voor maken. De oud-directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam wijst in dat verband op het al in 1544 verschenen ‘Gezicht op Amsterdam in vogelvlucht’. Dat was in een tijd dat we nog niet de beschikking hadden over luchtballonnen, laat staan over helikopters of vliegtuigen.

Pijbes schrijft het voorwoord in het gloednieuwe boek ‘NLXL’, waarin 239 groot formaat luchtfoto’s van Karel Tomeï zijn opgenomen. In onze tijd waarin iedereen er maar op los klikt en klakt en we verwend worden met satelliet- en dronefoto’s van hoge kwaliteit moet je als luchtfotograaf heel wat in huis hebben om je te onderscheiden. Volgens Pijbes heeft Tomeï dat: ,,Hij laat ons Nederland zien zoals we het kennen, maar nooit eerder hebben gezien.”

Tomeï (1941) specialiseerde zich sinds 1973 in luchtfotografie. In Zeeland is hij geen onbekende. In 2011 publiceerde hij het fotoboek ‘Over Zeeland’, in 2015 gevolgd door een geactualiseerde versie met dezelfde titel. Het nu verschenen fotoboek ‘NLXL’ is ook een vervolg. De eerste ‘NLXL’ zag het licht in 2008. De foto’s zijn gerubriceerd in ruime thema’s als ‘Maakbaar’, ‘Architectuur’, ‘Delta’, ‘Economie’, ‘Innovatie’, ‘Natuur’, ‘Landschap’ en ‘Ontspanning’. Jacob Vossestein (1949) was lange tijd als ‘interculturalist’ verbonden aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Hij schreef de inleidende teksten bij elk thema.

Voor Tomeï is Zeeland een speciaal vlieggebied. Hij vangt de provincie in kernwoorden als horizon, ruimte, rust, plat, land, water, overloopgebied. Vooral de kustlijn biedt hem een mooie combi van wat mens en natuur voortbrengen. In ‘NLXL’ is die Zeeuwse kust ruim vertegenwoordigd, maar ook door historie getekende steden als Hulst en Oost-Souburg springen in het oog.

Karel Tomeï: NLXL – Scriptum Publishers, hardcover, 400 pagina’s, 49,99 euro.

Hulst

 

 

 

 

 

 

Inlagen Zierikzee

Hangcultuurmosselen, Oosterschelde

 

 

 

 

Oost-Souburg

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.