Het geheim van de Hulster wallen

Avonturen in de gangen van de Hulster wallen

Rudy Buysrogge zet met zijn nieuwe jeugdboek ‘Het geheim van de Hulster wallen’ vestingstad Hulst in de spotlights. Het verhaal is spannend en avontuurlijk, maar ook educatief. Zijn kleinkinderen en hun vriendjes spelen de hoofdrol.

door Gertie de Boey

Zelf was Buysrogge een verlegen kind. De personages in zijn boek zijn een stuk brutaler en dapperder. ,,Kinderen zijn in het echt ook mondiger dan vroeger”, vertelt de schrijver. De vrienden Tijmen, Toine en Willem ontdekken een poortje in de Hulster wallen en komen een dievenbende op het spoor. Tijdens hun avontuur komen ze langs allerlei herkenbare plaatsen in Hulst, zoals het Galgebolwerk, het Reynaertmonument en het Princebolwerk. ,,Als kind kwam ik veel op de wallen. Nu ik met pensioen ben en veel tijd heb, besloot ik er een verhaal over te schrijven.”

Rudy Buysrogge bij ‘het poortje van het gangenstelsel’ in de wallen. – foto Camile Schelstraete

‘Het geheim van de Hulster wallen’ is een mix van fictie en werkelijkheid. Zo bestaat het poortje dat de vrienden vinden echt. ,,Dat was vroeger een riolering, maar met veel fantasie wordt het een gangenstelsel.” Buysrogge bezocht voor zijn verhaal het stadsarchief, dat ook in het verhaal beschreven wordt. ,,Het is een jeugdboek, dus ik heb er educatieve elementen in gestopt. Zo vindt de ontknoping plaats bij de getijdenhaven in Paal en ik laat een historicus uitleggen wat dat is.”

Het helpt dat Buysrogge onderwijzer was van beroep. ,,Een pedagogieleraar zei ooit dat ik de taal van kinderen spreek. Als je voor jeugdige mensen schrijft, moet je begrijpelijke taal gebruiken.”

Zijn kleindochter Mijke, ook een personage in het boek, hield de lunch in ieder geval voor gezien toen ze het boek van opa eindelijk in handen kreeg. ,,Ze nam het meteen mee naar school om te laten zien wie er allemaal in voorkomt. Mijn kleinzoon Tijmen kan nog niet lezen, maar is net zo geïnteresseerd. Ze wisten niet dat zij de hoofdpersonages waren, het was een verrassing.”

Ambities om het boek landelijk onder de aandacht te brengen, heeft de schrijver niet. ,,Het is een regionaal verhaal, voor mensen uit Hulst is het zeer herkenbaar. Het boek is wel te koop via bol.com, omdat ik al verschillende aanvragen heb gehad van oud-leerlingen die nu buiten Zeeland wonen. Daar ben ik heel blij mee.”

Rudy Buysrogge signeert zaterdag 25 november 2017 van 13.00 tot 17.00 uur bij boekhandel Remortel in Hulst. ‘Het geheim van de Hulster wallen’ is te koop voor 11 euro.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.