Boegwater

Schrijfster en reisjournaliste Karin Anema (1955) presenteerde onlangs ‘Boegwater – Leven op de binnenvaart’. Ze sprak voor haar boek zo’n vijftig Rijn- en binnenvaartschippers, bekeek persoonlijke briefwisselingen en vrachtboekjes en bezocht havens in heel het land, onder andere die van Wemeldinge en Terneuzen. Ze vertelt het verhaal van negentig jaar binnenvaart aan de hand van de levens van twee schippers: Jopie Groenhof (1931-2005) en Antonio dos Reis (1965).

Schipper Groenhof van de Neerlandia neemt de 13-jarige Antonio dos Reis als matroos aan boord. Hij leert de Kaapverdische jongen varen. Antonio weet zijn plek te veroveren in de binnenvaart. Inmiddels is hij een succesvolle ondernemer en eigenaar van de MTS Pride of Faial. Jopie en Antonio komen om de beurt aan het woord in het boek. Anema in haar voorwoord: ,,Het schippersbestaan lijkt misschien anders en toch is het je meteen vertrouwd. Het beschrijft tenslotte ook de geschiedenis van ons land waar wijd en zijd water is.”

Karin Anema publiceerde eerder ‘De groeten aan de koningin’,  ‘Mexicaanse sneeuw’ en ‘De laatste grens’, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. ‘Vandaag koop ik alle kleuren’ werd vertaald en wordt verfilmd.

Karin Anema: Boegwater. Leven op de binnenvaart – Uitgeverij Scriptum, 336 pagina’s, 22,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Scheepvaart met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.