Bulletin van de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten, herfst 2017

We moeten sporen en we gaan aan het bier. Althans, dat zijn de twee belangrijkste onderwerpen in het nieuwste nummer van het Bulletin van De Vier Ambachten. Marc Buise kijkt wat er over is van spoorlijn 54 van Mechelen naar Terneuzen. Marc Dierick heeft uitgezocht welke bierbrouwerijen er waren in het zuidelijke deel van het Axelerambacht.

Het waren best lastige tijden, toen de plannen voor een spoor in oostelijk Zeeuws-Vlaanderen ontstonden. In 1863 werd een concessie verleend voor de aanleg van een spoorlijn Terneuzen – Sluiskil-oost – Axel – Kijkuit – Sint Niklaas – Mechelen. Die moest vijf jaar later opnieuw worden verleend, omdat de eerste gegadigde zijn plannen niet kon verwezenlijken. Het was een compleet Belgische aangelegenheid, getuige ook de naam Société Anonyme du Chemin de Ger International de Malines à Terneuzen, kortweg M-T. Op zaterdag 26 augustus 1871 werd de lijn feestelijk in gebruik genomen. Afgaand op de uitbreidingen van diverse stations was de lijn een succes. Tot na de Tweede Wereldoorlog, in 1951 en 1952 werd in etappes het personenvervoer opgeheven. Vrijwel alle bewaakte overgangen en bijbehorende wachterswoningen verdwenen. Auteur Buise pleit voor het behoud van de enkele spoorduiker en het laatste stukje spoorberm: ,,Het zijn juist dit soort kleine details die een streek aangenaam maken om er te vertoeven. Een kleine stap om Hulst beter op de toeristische kaart te zetten.” Wie kan het daarmee oneens zijn?

Vroeger werd er volop bier gebrouwen, vooral om geen onzuiver water te hoeven drinken. ,,Hoe zanderiger de grond, hoe beter het bier”, schrijft Marc Dierick. ,,Daarom was het bier in Koewacht en Overslag beter dan in Westdorpe.” Hij geeft een overzicht van de brouwerijen, die tussen 1700 en 1950 in genoemde dorpen en Zuiddorpe te vinden waren. Zoals De Drie Gebroeders en De Witte Koe in Koewacht, De Volharding en De Witte Leeuw in Westdorpe. Na 1950 nemen grote landelijke brouwerijen als ‘De Drie Hoefijzers’ uit Breda het heft in handen.

Verder in dit nummer: een artikel over de Commonwealth oorlogsgraven in Kloosterzande en over de bakstenen van de ‘Duiventoren’ in Hulst.

Bulletin van de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten, 36e jaargang (2017), aflevering nr. 4.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.