Ballustrada, herfst 2017

Het is zo’n uit het leven gegrepen ontmoeting. De Vlaming Frank Roger (1957) schrijft er aanstekelijk over in het nieuwste nummer van ‘Ballustrada’, het enige literaire tijdschrift in Zeeland dat de provincie verre ontstijgt. Roger’s verhaal heet ‘De ontmoeting’. Met zo’n meisje op het terras van een café, ‘een warreling van rood haar, guitige glimlach, twinkelende ogen’. ‘Vind je me leuk’, vraagt ze. Typisch zo’n vraag waarvan je weet dat die niet goed kan aflopen. De term ‘dovemansgesprek’ valt. Goed gekozen.  Alle reden om dit tijdschrift te gaan lezen.

De redactie mag het voorwoord best besluiten met: ,,Zoals u misschien al concludeerde: Ballustrada verwent de lezer, keer op keer’. Met de rubriek Taal Ver Taal van Stefaan van den Bremt en de Laaglandse Poëzie rond het thema ‘Rivieren’, samengesteld door André van der Veeke. In de rubriek De Juiste Verkeerde Verbanden treffen we Jan J.B. Kuipers, die in Wenen zoekt naar de sterfkamer en de klisteerspuit van Napoleon II, koning van Rome. Pieter Sierdsma schrijft over de Antwerpse Pink Poets in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Johan Everaers bezoekt het huis van Léon Werth in Saint Amour. Natuurlijk is ook Ko de Jonge van de partij, deze keer met nieuwe grafiek uit zijn project Parts from Heaven.

Extra aandacht voor het vermakelijke verhaal van Gert P. Kuipers, de broer van. Hij rijdt met die broer op een gekocht of gestolen brommertje, een NSU. Voor zover ik weet betekende dat vroeger Na Starten Uitgeput. Een motoragent vraagt hen: ‘Waarheen leidt de weg die jullie moeten gaan, jongelingen’. Naar de steun, antwoorden ze.

En ook nog het vermelden waard: Thom Schrijer wordt dit najaar tachtig. Allemachtig prachtig, schrijft de redactie.

Ballustrada, jaargang 31, 2017, nummer 3/4, los nummer 12,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.