De jacht op de blauwe paarden

Creatief met tandenstokers

Peter de Boevere uit Goes publiceert zijn tweede thriller. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe, er vloeit veel bloed in de Zeeuwse polders.

door Jan van Damme

Niet voor gevoelige zielen. Pagina 84: ,,De vrouw keek hem meelijwekkend aan terwijl ze een klein doosje uit haar zak pakte. ‘Och Hans, wat doe je jezelf aan’, zuchtte ze. Ze pakte een tandenstoker uit het doosje, pakte de pink van zijn rechterhand en stak het houtje in één beweging onder de nagel. Hans gilde…”

Het loopt niet goed af met Hans. Hij figureert in de nieuwste thriller van Peter de Boevere uit Goes, ‘De jacht op de blauwe paarden’. Het is deel twee in de serie ‘Zeeuws Bloed’. In april van dit jaar verscheen het eerste deel: ‘De Nollebosmoorden’. De Boevere (1952) is oud-topman van Zorgstroom. Na zijn pensionering is hij gaan schrijven en publiceren.

Zijn eerste boek was gelinkt aan de actualiteit, met alle commotie die er toen over het Vlissingse Nollebos was. De tweede thriller is meer historisch verankerd. Er zijn weer hoofdrollen voor de Zeeuwse politierechercheurs Béla Boorman en Camiel Verplancke. De hoofdstukken met hun speurtochten worden afgewisseld met passages, waarin we op het Devisenschutzcommando in Berlijn belanden, in het hart van Nazi-Duitsland in de jaren 1942-1944. Feldführer Adolf König beheert daar de geroofde kunst. Gaandeweg wordt duidelijk dat gebeurtenissen tijdens de oorlog een dodelijk spoor trekken in het Zeeland van Boorman en Verplancke, die er niet in slagen de echte boeven in Torentijd op te bergen.

Peter de Boevere – foto Mechteld Jansen

De Boevere is een liefhebber van thrillers. Vooral Scandinavische auteurs als Jo Nesbø en Arnaldur Indridason weten hem te bekoren: ,,De verhalen zijn mysterieus. En vooral Nesbø is vaak gruwelijk. In mijn boeken komt ook geweld voor. Niet omdat het moet. Ik probeer me te verplaatsen in de figuren die de misdaad begaan. Ik denk dat de werkelijkheid erger is dan ik laat zien. Zeker als je het over de georganiseerde misdaad hebt is er sprake van gewetenloosheid.”

In zijn nieuwste thriller wordt gemarteld en gemoord om twee wereldberoemde schilderijen te bemachtigen, die in 1945 zijn verdwenen: ‘Der Turm der Blauen Pferde’ van Franz Marc en ‘Landschaft mit Regenbogen’ van Caspar David Friedrich. De Boevere laat de kunstwerken opduiken in Kats, aan de muur van de woning van Krijn Joziasse. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer. De schrijver maakt een hele tournee door Zeeland, na Kats volgen Kortgene, Tholen, Middelburg, Vlissingen, de Zak van Zuid-Beveland, Terneuzen. De Boevere: ,,Als je in de auto gaat zitten kun je het hele verhaal na rijden, dan kom je op alle plaatsen des onheils.”

De delen drie en vier van zijn serie heeft De Boevere al klaar. Het derde is met 350 pagina’s extra dik. ,,En ook extra gruwelijk”, belooft de schrijver. Inmiddels heeft hij tijd voor andersoortige boeken. Met zijn kleinzoon Luke van zes jaar schrijft hij een jeugdboek over opwarming van de aarde. Het andere project heeft met zijn eigen geschiedenis te maken. Met zijn opa, die op 17 augustus 1919 op 34-jarige leeftijd in Hongarije werd opgehangen. Hij was slachtoffer van de ‘witte terreur’, die iedereen met vermeende communistische sympathieën, vermoordde. Zijn oma bleef met zes kinderen achter. De Boevere: ,,Eén van die kinderen was mijn moeder. Met haar tweelingzusje werd ze toen ze vijf jaar was uit huis geplaatst. Met een kindertransport kwam ze in België terecht. Mijn vader komt uit Hoofdplaat. Hij werkte bij de douane in het Brabantse Budel. Daar passeerde mijn moeder regelmatig.”

Peter de Boevere: De jacht op de blauwe paarden – deel 2 in de serie Zeeuws Bloed, uitgave van De Drvkkery | Schrijverspodium, 162 pagina’s, 14,50 euro.

 

Dit bericht is geplaatst in thriller met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.