Prijsvraag: De kleine Geschiedenis van Zeeland voor Dummies

Wie wordt de beste geschiedenisdummie van Zeeland?

De kleine Geschiedenis van Zeeland voor dummies: een handzaam boekje over het Zeeuwse verleden. Wat weet u eigenlijk van wat er op onze schorren en slikken is gebeurd?

Jan van Damme

Nou is er al veel geschreven speciaal ‘voor dummies’. Spaans voor Dummies, beleggen voor Dummies, je baby’s eerste jaar voor vaders voor Dummies, HTML en CSS voor Dummies.  Sinds kort verschijnen er ook Kleine Geschiedenissen voor Dummies. Zo zijn er al handzame boekjes met het verleden van Nederland, België, Friesland, Maastricht, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Haarlem, Delft, Rotterdam.

Eindelijk wordt nu ook Zeeland toegankelijk voor Dummies. Onlangs verscheen ‘De kleine geschiedenis van Zeeland voor dummies’. Een lekker beknopt overzicht van wat er allemaal in onze delta is gebeurd, hoe we geworden zijn wat we nu zijn. Van oerveen en de eerste ringdijken tot Bløf en de Kustmarathon. Jeanine Dekker en Jan Zwemer zijn in Zeeland gekende en erkende geschiedschrijvers. Zij vertellen in dit toegankelijke boekwerkje de provinciale geschiedenis, het verhaal over inlagen, Romeinen, kerkdorpen, stormvloeden, grote boeren en arme landarbeiders, streekdrachten, dialect en Rijksweg 58.

Uit hun boek destilleerden we tien vragen over de geschiedenis van Zeeland.

 1. Kort voor het begin van onze jaartelling lijfden de Romeinen het huidige Zeeland in. Nadat rond 170 na Christus Saksische zeerovers binnenvielen, bouwden ze bij Aardenburg een rechthoekig fort voor de kustverdediging. Hoe luidt de Romeinse benaming voor dat verdedigingswerk?
  a. limes
  b. castellum
  c. motte
 2. Sommige Zeeuwse ouders vernoemen hun dochter nog steeds naar de godin. Er worden ook grapjes gemaakt, die in de huidige tijd van #metoo een beetje pesterig aandoen: een vrouw van wie de naam begint met ‘nee’ en eindigt op ‘ja’. Over welke Zeeuwse godin hebben we het dan?
  Neptunia
  b. Necessia
  c. Nehalennia
 3. In de 13e eeuw werden steeds meer teksten niet meer in het Latijn maar in het Diets of Middelnederlands geschreven. ‘Willem die Madocke makede’ zorgde dat we Van den vos Reynaerde’ konden lezen, en Diederic van Assenede vertaalde het Franse liefdesverhaal over Floris en de Blancefloer. Hoe heette de (waarschijnlijk in Zeeland geboren) klerk die van circa 1235 tot 1305 leefde en de historie van het graafschap Holland in zijn ‘Rijmkroniek’ beschreef.
  Jacob van Maerlant
  b. Willem van Hildegaersberch
  c. Melis Stoke
 4. Er was een tijd dat de duinen bij Westkapelle zo ver waren afgeslagen, dat er een dijk moest worden aangelegd om het eiland droog te houden. Dat werd de Westkappelse zeedijk, ooit beschreven als ‘een der beroemdsten, die in de wereld bekend zyn’. Wanneer werd de dijk aangelegd?
  a. in de 15e eeuw
  b. in de 12e eeuw
  c. in de 17e eeuw
 5. Eind 16e eeuw vluchtten Sefardische Joden uit Portugal naar steden als Middelburg. Ze kregen een huissynagoge en mochten vanaf 1655 hun doden begraven buiten de stadswallen. Die begraafplaats aan de huidige Jodengang is er nog altijd. De vluchtelingen brachten ook hun eigen eetcultuur mee. Hoe heet het feestgebak, dat werd gemaakt van gistdeeg en werd gefrituurd of gebakken en in de loop der eeuwen een typisch Zeeuws streekgerecht werd?
  a. vetkoek
  b. driekoningenbrood
  c. bolus
 6. Voor de aanleg van de spoorlijn van Goes naar Vlissingen werd rond 1870 het Sloe afgedamd. Toen werd er voor het eerst wegverkeer met koetsen mogelijk tussen Walcheren en Zuid-Beveland. Er waren maatregelen nodig om ‘treurige botsingen’ te voorkomen. Wat was het probleem?
  a. Op Walcheren weken koetsen die elkaar tegenkwamen uit naar rechts, op Zuid-Beveland naar links
  b. De spoorbreedte van de koetsen moest worden aangepast, omdat ze elkaar anders niet konden passeren op de dam
  c. Het werd al snel zo druk op de dam, dat er een verkeersregelaar moest worden aangesteld om files te voorkomen.
 7. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitse bezetters van België in 1915 een elektrische draadversperring langs de grens van Zeeuws-Vlaanderen aangelegd: ‘den elektrieken draad’ of ‘dodendraad’. Tientallen mensen, die nog geen ervaring hadden met elektriciteit, werden geëlektrocuteerd. Op steeds wisselende draden werd een hoog voltage gezet. Hoe hoog?
  a. 2000 volt wisselspanning
  b. 500 volt wisselspanning
  c. 20.000 volt wisselspanning
 1. Sommige landarbeidersgehuchten in Zeeuws-Vlaanderen kregen mooie namen, zoals Reuzenhoek, de Vuilpan, Scherpbier en Nummer Een. Oud-journalist Jan Jansen publiceerde dit jaar een boek vol gesprekken met oud-inwoners van het gehucht, dat tussen 1975 en 1991 moest wijken voor de uitbreiding van chemieconcern DOW. Hoe heette dat gehucht?
  a. Schapenbout
  b. Boerengat
  c. Boerenhol
 2. Wat is goed Nederlands voor: Wat ei-jie een duumkruut
  a. Wat heb jij veel energie
  b. Wat kun jij mooi tekenen
  c. Wat heb jij veel kracht in je handen
 3. De Nederlandstalige popgroep Bløf wordt wel ‘het sterkste merk’ van Zeeland genoemd. ‘Aan de kust’, ‘Harder dan ik hebben kan’, ‘Dansen aan zee’: het zijn bijna klassiekers geworden. De groep nam ook het initiatief voor het Zeeuwse festival Concert at Sea. Bassist Peter Slager bracht in 2016 zijn eerste soloalbum uit. Hij zingt daarop in het dialect van
  a. Kerkwerve
  b. Dreischor
  c. Nieuwerkerk

Stuur uw antwoorden op een briefkaart uiterlijk dinsdag 14 november naar de PZC, postbus 5046, 4380 KA Vlissingen onder vermelding van ‘geschiedenisquiz’. Of vul uw antwoorden in vóór vrijdag 17 november (vóór 12.00 uur) op de website van de PZC, www.pzc.nl/zeelandvoordummies

Deelnemers die alle antwoorden goed hebben maken kans op een exemplaar van ‘De kleine Geschiedenis van Zeeland voor Dummies’. De drie winnaars worden vrijdagmiddag bekend gemaakt op de website van de PZC en zaterdag 18 november in de krant.

*********************

Jeanine Dekker en Jan Zwemer – foto Ruben Oreel

Boekhandel de Koperen Tuin in Goes nodigt liefhebbers van Zeeuwse geschiedenis uit voor een live quiz in de winkel. Aanleiding is het verschijnen van De kleine geschiedenis van Zeeland voor dummies. Zaterdag 18 november presenteren de auteurs Jeanine Dekker en Jan Zwemer vanaf 15.30 uur hun vragen. Er is een prijs voor de winnaar en de auteurs signeren.

 

PZC zaterdag 11 november 2017

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Geschiedenis, Prijsvraag met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.