Lezing: Dialect op sociale media

PERSBERICHT

Lezing over sociale media en dialect bij SCEZ in Middelburg

Welke rol speelt dialect of informele taal in chattaal of op Twitter? Wordt er vaak in dialect getweet of gechat? De combinatie van dialect en sociale media lijkt op het eerste gezicht wat tegenstrijdig, aangezien sociale media modern en hip zijn, terwijl aan dialecten vaak een oubollig en boers karakter wordt toegedicht.
Reinhild Vandekerckhove onderzoekt aan de Universiteit Antwerpen met haar studenten al jaren het chatgebruik van West-Vlaamse jongeren. En ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar de taal in sociale media. In de lezing ‘Het taalgebruik van jongeren op sociale media: krijgt dialect een nieuw gezicht?’ brengt prof. dr. Reinhild Vandekerckhove verslag uit van haar onderzoek naar dialect in chattaal. Deze lezing op dinsdag 14 november 2017 maakt deel uit van de lezingenreeks ‘Een kleine (streek)taal met een grote stem’ van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

*****************

Streektaal of dialect staat niet los van de overkoepelende Nederlandse standaardtaal. Veel achtergrondinformatie over het Nederlands geldt ook voor de Zeeuwse dialecten. Om dit te illustreren organiseert de adviseur streektalen van de SCEZ samen met andere Vlaamse en Nederlandse taalkundigen een lezingenreeks over het Nederlands en zijn dialecten. Waar mogelijk krijgen de Zeeuwse dialecten extra aandacht.

Voor wie meer wil weten over (streek)taal
In de lezingenreeks komen diverse onderdelen aan bod, zoals taal en politiek, de staat van onze standaardtaal, Poldernederlands, dialectetymologie, het Zeeuwse dialect, plaatsnamen en de geschiedenis van onze taal. De lezingenreeks (tien onderdelen in totaal, nu nog acht) vindt plaats bij de SCEZ (Looierssingel 2 in Middelburg) op dinsdagmiddag (ongeveer driewekelijks) van 14.30 tot 17.00 uur.

Deelname en kosten
Geïnteresseerden die een of meer lezingen willen volgen of meer informatie willen, kunnen een mail sturen naar de adviseur streektalen van de SCEZ: Veronique De Tier, v.de.tier@scez.nl.
Na inschrijving ontvangen deelnemers een bevestigingsmail met verdere informatie. De kosten voor de gehele reeks (nog 8 lezingen) bedragen 80,- euro. SCEZ-donateurs betalen 40,- euro. De kosten voor een of meerdere lezingen zijn 12,50 euro per lezing (inclusief koffie en thee).

Lezingenreeks en data
14 november 2017
Het taalgebruik van jongeren op sociale media: krijgt dialect een nieuw gezicht?
Reinhild Vandekerckhove

28 november 2017
Etymologische verkenningen van Zeeuwse plaatsnamen
Magda Devos

12 december 2017 (was oorspronkelijk 19 december)
Dialectetymologie: over de herkomst van Zeeuwse dialectwoorden
Veronique De Tier

9 januari 2017
Van Olla vogala tot Poldernederlands: de geschiedenis van het Nederlands en zijn dialecten (deel I)
Jan Stroop

30 januari 2018
Van Olla vogala tot Poldernederlands: de geschiedenis van het Nederlands en zijn dialecten (deel II)
Jan Stroop

20 februari 2018
Van Olla vogala tot Poldernederlands: de geschiedenis van het Nederlands en zijn dialecten (deel III)
Jan Stroop

13 maart 2018
Zeeuws als wereldtaal?
Jacques Van Keymeulen

27 maart 2018
Zeeuwse dialectsporen in Brazilië?
Kathy Rys

Dit bericht is geplaatst in Agenda, dialect met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.