Boekenprijzen in beeld

Het was het feest van het Zeeuwse boek, afgelopen zaterdag in Middelburg. De Zeeuwse Boekenprijs 2017, de aan die juryprijs verwante accolades, de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels 2017, de PZC Publieksprijs 2017 en nog wat extra’s voor een boekhandelaar die liever niet gelauwerd wil worden, het was heel wat bij elkaar. Voor de PZC was verslaggever Frank Balkenende aanwezig. Lex de Meester fotografeerde.

Carolijn Visser ontvangt de Zeeuwse Boekenprijs uit handen van Commissaris van de Koning Han Polman. foto Lex de Meester

Voor de tweede keer wint schrijver Carolijn Visser de Zeeuwse Boekenprijs.

door Frank Balkenende

Het is oogsttijd voor de in Middelburg opgegroeide schrijver Carolijn Visser (foto Lex de Meester). Vorig weekend werd haar indringende boek ‘Selma’ bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Zaterdag kwam er nog een prijs bij. Visser won voor de tweede keer de Zeeuwse Boekenprijs.  In 2006 won ze die ook al met ‘Miss Concordia’.

Carolijn Visser was er verrast door, bleek tijdens de prijsuitreiking in ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. ,,Ik had het verzamelwerk Alle Gedichten van Joep Bremmers over de dichter Hans Verhagen getipt. Ik ben natuurlijk heel blij met deze prijs.” Ze verklapt meteen dat haar volgende boek over Zeeland zal gaan. ,,Met name over jeugdherinneringen. De vorm moet echter nog rijpen.”

Juryvoorzitter Han Polman, commissaris van de koning in Zeeland, roemde de aangrijpende reconstructie die Carolijn Visser over het leven van de joodse vrouw Selma Vos heeft gemaakt. Die is vooral gebaseerd op gesprekken met familieleden. Selma Vos overleefde de Holocaust, maar ervoer opnieuw de gesel van een kwaadaardig regime toen ze met haar Chinese man en gezin naar Peking verhuisde. ,,Overtuigend, bloedstollend en met een boodschap: pas op voor ideologieën.”

Andere finalisten waren Wessel te Gussinklo met ‘De weergekeerde bloem’, Joep Bremmers met ‘Alle Gedichten’ van Hans Verhagen, Lo van Driel met een biografie over de omstreden kunstenaar Reimond Kimpe, Wim Hofman met ‘Bramen Plukken’ (bundeling van PZC-columns met illustraties) en  Jan Vantoortelboom met het psychologische drama ‘De Drager’.

De prijs van de Zeeuwse boekhandels ging naar Eva Cossée van de gelijknamige uitgeverij. Eva Cossée (rechts) met Manda Heddema van boekhandel De Koperen Tuin in Goes. foto Lex de Meester

 

 

De PZC Publiekprijs was met overmacht voor Frans Meijaard met zijn boek ‘Aaahn Dek’, dat verhaalt van tien jaar vrouwenvoetbal bij de VV IJzendijke. Frand Meijaard – foto Lex de Meester

 

 

 

Voor zijn verdiensten voor het (Zeeuwse) boek ontving Dick Anbeek, tot een maand geleden eigenaar van boekhandel De Drvkkery in Middelburg, een speciale prijs.

Dick Anbeek  wordt gefeliciteerd door Margreet de Haan van boekhandel ’t Spui in Vlissingen.

Er werden zaterdag ook wat kleinere prijzen uitgedeeld, zogeheten Accolades.

Joost van Driel, zoon van genomineerde Lo van Driel, is volgens de jury de beste debutant met zijn roman ‘In het museum’. Schrijver Joost van Driel met Kathrin Ginsberg, jurylid van de ZBP. foto Lex de Meester

 

 

 

Johan Murre kreeg een accolade voor beste wetenschappelijke uitgave: de Lexicon Bijbels Grieks. Johan Murre (rechts) met ZBP-jurylid Perry Moree. foto Lex de Meester

 

 

Uitgeverij Verloren in Hilversum mocht eveneens een Accolade ophalen voor de uitgave van twee boeken. Turbulente Tijden van Katie Heijning, gebaseerd op het zestiende-eeuwse weeskamerarchief van Zierikzee, geeft een beeld van de middeleeuwse elite. Daarnaast brengt de uitgeverij het boek Reislustige Zeeuwse Regenten uit van Irene Storm van Leeuwen-van der Horst. Directeur Thys Verloren van Themaat van Uitgeverij Verloren (midden) en schrijfster Katie Heijning met ZBP-jurylid Arjen Fortuin. foto Lex de Meester

Freek de Jonge, schrijver van het Geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek, vertelde over zijn eerste vakantie in Domburg, 1956. foto Lex de Meester

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs, Zeeuwse Boekenprijs met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Boekenprijzen in beeld

  1. Adri Baijens schreef:

    De Zeeuwse lezers zijn gelukkig gevoelig voor kwaliteit en weten die te waarderen.
    Een mooie uitslag.
    Laten we ook elkaar gelukwensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.