De zes kanshebbers voor de Zeeuwse Boekenprijs 2017

Het is inmiddels een traditie geworden. Daags voor de winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) bekend wordt gemaakt houdt PZC-verslaggever Rolf Bosboom de genomineerde kandidaten tegen het licht. Een mooi overzicht, om de spanning richting de avond van 4 november 2017 nog een beetje op te voeren.

Elke keuze van de jury is moeilijk

Zes titels heeft de jury genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Wie zijn de kandidaten en wat zijn hun kansen?

door Rolf Bosboom

Vorig jaar toverde de jury van de Zeeuwse Boekenprijs een konijn uit de hoge hoed: niet één maar twee winnaars (Chris de Stoop en Arjen Fortuin). Dat was op zich begrijpelijk, maar uiteindelijk ook een zwaktebod. Wie van boeken een competitie maakt, zal moeten accepteren dat er maar één de eerste kan zijn, hoe pijnlijk ook voor de rest. Jureren is de kunst van het teleurstellen.

De jury valt dit jaar, bij de 15e editie, zeker niet te benijden. Elke keuze doet anderen tekort. Er zijn zes stevige, kansrijke kandidaten. Gevestigde namen, met vaak al een goedgevulde prijzenkast. Vier van hen zijn ruimschoots de 70 gepasseerd.

Veruit de jongste in het gezelschap is Jan Vantoortelboom (42, foto Lex de Meester). Toch is hij juist degene die het meest vertrouwd is met de Zeeuwse Boekenprijs, waarop hij een abonnement lijkt te hebben. Zijn vorige drie boeken werden ook al genomineerd en twee jaar geleden won hij de prijs. Een herhaling daarvan zou wel heel genereus zijn.

 

 

 

 

Wessel te Gussinklo (foto Mechteld Jansen) is de outsider van de zes. Sinds hij in Kamperland neerstreek, floreert zijn schrijfwerk weer. Net als voorganger ‘Zeer helder licht’ oogst zijn roman ‘De weergekeerde bloem’ lovende recensies. Toch kan zijn proza niet iedereen bekoren. Het is dan ook de vraag of hij alle vijf leden van de jury weet te overtuigen.

 

 

Er zijn twee biografieën onder de genomineerde titels. Lo van Driel (foto Lex de Meester), die in 2004 naast de Zeeuwse Boekenprijs greep met zijn levensbeschrijving van J.H. van Dale, verdiepte zich grondig in de levenswandel van de omstreden kunstenaar Reimond Kimpe. Dat leverde een zeer gedegen boek op, al komt Van Driels streven naar volledigheid de leesbaarheid niet altijd ten goede.

 

 

Carolijn Visser (foto Marco Okhuizen) deed jarenlang onderzoek naar de joodse vrouw Selma Vos, die nadat ze aan de holocaust was ontkomen met haar gezin in China onder het juk van Mao belandde. Visser verstaat de kunst boven de vergaarde informatie uit te stijgen en een verhaal te vertellen dat de lezer raakt. Dat maakt ‘Selma’ – afgelopen weekend al bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs – tot een grote kanshebber. De vraag is in hoeverre de jury laat meewegen dat Visser elf jaar geleden ook al won.

 

 

 

 

Wim Hofman (foto Mechteld Jansen) is waarschijnlijk de meest gelauwerde Zeeuwse auteur, maar haalde nog nooit de shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs. Een prijs voor zijn verzamelde columns in ‘Bramen plukken’ – op zich al terecht – zou daarom vooral ook als een eerbetoon aan zijn hele oeuvre kunnen worden beschouwd.

 

 

 

 

 

Dat geldt niet minder voor dichter Hans Verhagen (foto Evert Elzinga).Na de eerdere verzameling gedichten in ‘Eeuwige vlam’ (genomineerd in 2003) is het complete werk nu door Joep Bremmers bijeengebracht in ‘Alle gedichten’. Een prachtig totaaloverzicht van de poëzie die in 2009 al de hoogste Nederlandse eer ontving met de P.C. Hooft-prijs. Dan is de Zeeuwse Boekenprijs zeker op z’n plaats, zou je zeggen.

 

 

******************************

De Boeken:

Een ‘foute’ kunstenaar
Auteur: Lo van Driel (1944)
Titel: Een getekend leven – Reimond Kimpe
Uitgeverij: Den Boer-De Ruiter
Aantal bladzijden: 368
Beschrijving: Biografie van de in Vlaanderen geboren kunstschilder Reimond Kimpe (1885-1970), die
zich in 1919 in Middelburg vestigde. Zijn werk was gewild, maar zijn persoon omstreden. Kimpe was
‘fout’ in zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Van Driel ontrafelt nauwgezet diens leven,
‘zonder oordeel, laat staan vooroordeel’.
Eerder genomineerd: in 2004 (voor ‘Een leven in woorden’)

*********************

Gevangene van Mao
Auteur: Carolijn Visser (1956)
Titel: Selma – Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao
Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal bladzijden: 288
Beschrijving: Meeslepende reconstructie van het leven van de joodse Selma Vos (1921-1968). Na de
oorlog ontmoet ze in Cambridge de Chinees Chang Tsao. Ze trouwen, krijgen kinderen en verhuizen
naar China. Tijdens de Culturele Revolutie worden ze het slachtoffer van Mao’s lange arm.
Eerder genomineerd: in 2003 (voor ‘Tibetaanse perziken’) en 2006 (‘Miss Concordia’). Winnaar in 2006.

***************************

Vriend blijkt concurrent
Auteur: Wessel te Gussinklo (1941)
Titel: De weergekeerde bloem
Uitgeverij: Koppernik
Aantal bladzijden: 373
Beschrijving: Roman over de vriendschap tussen schrijver Hajé en Marcel. De praatgrage Hajé heeft
het voortdurend over het meesterwerk dat hij wil schrijven, maar dat maar niet wil vlotten.
Uiteindelijk debuteert de zwijgzame Marcel onverwacht maar uiterst succesvol met een boek dat sterk geïnspireerd blijkt te zijn door de gesprekken met Hajé. De vrienden veranderen in concurrenten.

 

********************************

Poëzie vol van lyriek
Auteur: Hans Verhagen (1939)
Titel: Alle gedichten
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Aantal bladzijden: 751
Beschrijving: Het complete oeuvre van dichter Hans Verhagen, voorbeeldig verzameld en toegelicht
door Joep Bremmers. Indrukwekkende poëzie die een halve eeuw omspant en vol is van lyriek, als
een vergeefse poging om leven en dood te bezweren. De geest van Verhagens bakermat Vlissingen
waait verrassend vaak tussen de regels door.
Eerder genomineerd: in 2003 (voor ‘Eeuwige vlam – verzamelde gedichten’).

******************************

Elke column een kleinood
Auteur: Wim Hofman (1941)
Titel: Bramen plukken
Uitgeverij: Den Boer-De Ruiter
Aantal bladzijden: 176
Beschrijving: Wim Hofman schrijft sinds 2006 wekelijks een column voor de PZC. Ter gelegenheid van
zijn 75e verjaardag in 2016 zijn er 75 verzameld, inclusief de illustraties die een twee-eenheid met
zijn teksten vormen. Elke column is een kleinood. Weemoedige herinneringen, rake observaties,
leerzame overpeinzingen. Over uiteenlopende onderwerpen, maar altijd dicht bij Hofman zelf.
Eerder genomineerd: –

**************************

Botsing van denkbeelden
Auteur: Jan Vantoortelboom (1975)
Titel: De drager
Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal bladzijden: 192

Beschrijving: Ideeënroman over de evolutie van mens en techniek, over Darwin en natuurlijke  selectie. Nicolas is ict’er, zijn vriend en vroegere buurjongen Bruno werkt als bioloog in Slowakije.  Tijdens een klus van Nicolas in Wenen komt het tot een botsing van hun denkbeelden.
Eerder genomineerd: in 2011 (voor ‘De verzonken jongen’), 2014 (‘Meester Mitraillette’) en 2015  (‘De man die haast had’). Winnaar in 2015.

*************************

De jury van de ZBP 2017 is als volgt samengesteld:
Commissaris van de Koning Han Polman (voorzitter), Perry Moree (directeur ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland), Kathrin Ginsberg (directeur CBK Zeeland), Arjen Fortuin (journalist NRC, winnaar 2016) en Jan van Damme (verslaggever PZC). Secretaris: Anya Marinissen (vakreferent ZB)

***************************

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs wordt zaterdagavond 4 november 2017 bekend gemaakt in het gebouw van de ZB | Bibliotheek van Zeeland. Dan krijgen we ook te horen wie de PZC Publieksprijs en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels hebben gewonnen.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Boekenprijs, Zeeuwse Boekenprijs met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.