Middelburg, gezicht van de stad

Middelburg voelt het verleden

Middelburg: hoofdstad, handelsstad, cultureel centrum. Al acht eeuwen dé stad van het zuidwestelijke deltagebied. Nu is het roemrijke verleden geboekt.
Middelburg 800 rijgt inmiddels de hoogtepunten aaneen. Met een Middelburgfilm, met een beeldenroute door de stad, met een lichtshow op de Markt. Nu komt er een hoogtepunt bij: het jubileumboek ‘Middelburg, gezicht van de stad’.

***************************

door Jan van Damme

In de nieuwe uitgave wordt een ‘wetenschappelijk verantwoord’ overzicht gegeven van de geschiedenis van Middelburg, van de verlening van stadsrecht in 1217 tot vandaag de dag. Eigenlijk nog iets ruimer: ook aan de eeuwen voorafgaand aan het stadsrecht wordt aandacht besteed. Jeanine Dekker is de hoofdredactrice van het boek, Katie Heyning nam de beeldredactie voor haar rekening.

Alle hoogte- en dieptepunten uit het Middelburgse verleden komen voorbij. Zoals de belegering door de opstandige Geuzen van april 1572 tot februari 1574, die meer dan vijftienhonderd inwoners het leven kostte. Ook de verwoestende stadsbrand van 1940 krijgt ruim aandacht. De komst van vele Zuid-Nederlanders eind 16e eeuw en de aanleg van kanaal en spoorlijn in de 19e eeuw worden als hoogtepunten beschouwd. Het verhaal is in acht themahoofdstukken opgedeeld, waarin steeds de geschiedenis van begin tot eind wordt doorlopen. De thema’s zijn: bebouwing en ruimtelijke ontwikkeling, oorlog en vrede, handel overzee, stedelijke bedrijvigheid, bestuur, publiek en huiselijk leven, geloof en wetenschap, kunst. Tussen de hoofdstukken in zijn stadsplattegronden weergegeven, van de vroegmiddeleeuwse ringwalburg tot en met een luchtfoto van het centrum uit 2009.

Middelburg is en blijft een stad waar het verleden tastbaar aanwezig is. Met een middeleeuwse abdij en stadhuis, met de 17e-eeuwse Kloveniersdoelen en Oostkerk, met de 18e-eeuwse Koepoort en het Van de Perrehuis. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog herkenbaar, de 18e-eeuwse lijstgevels zorgen voor een historische uitstraling. Alle verdedigingswerken zijn in de loop der eeuwen verdwenen: de Generaal-majoor Berghuijskazerne was in 2002 het laatste militaire gebouw dat werd gesloopt. Sindsdien moeten de Middelburgers zich verlaten op de graven en gravinnen op de gevel van het stadhuis. Die hebben al vele stormen moeten doorstaan.

Middelburg, gezicht van de stad – Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, onder auspiciën van de Stichting Historisch Onderzoek Zeeland, met medewerking van het Zeeuws Archief, 304 pagina’s, 35,- euro.

*********************************

Middelburg geëerd in fraaie verhalen

door Maurits Sep

,,Nee, niet wéér een boek over de geschiedenis van Middelburg. En moeten we ook nog meebetalen?” De eerste sceptische reactie van het gemeentebestuur – zoals burgemeester Harald Bergmann die gisteren in herinnering bracht – heeft ruim plaats gemaakt voor trots op het boek dat er nu ligt. ,,Een passend boek bij dit jubeljaar. Een degelijk en leesbaar naslagwerk.” Mede betaald door de gemeente.

Bergmann nam woensdag 1 november 2017 het eerste exemplaar in ontvangst van ‘Middelburg, gezicht van de stad’. Eén van de acht auteurs, krijgshistoricus Tobias van Gent, ontdekte dat de stad liefst tien keer veroverd is. ,,Nou ja, waarom zou je zo’n mooie stad ook niet willen hebben”, grapte hij. De echte reden is natuurlijk de strategische ligging. ,,Dat zagen de Vikingen, de Spanjaarden, de Vlamingen, de Fransen, de Duitsers.”

Schrijfster Nelleke Noordervliet hoopt op een vervolg. ,,Je moet in zo’n boek keuzes maken en dat opent de mogelijkheid voor vervolgonderzoek.” Intussen heeft Middelburg iets om trots op te zijn: ,,De stad wordt geëerd in een gedegen boek vol fraaie verhalen. Het biedt de jarige stad meer dan het obligate bloemetje.”

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.