Van Crucq tot Lantsheer

De grote armoede van Arnemuiden

Historicus Piet Feij heeft niet veel woorden nodig om Arnemuiden in de negentiende eeuw te beschrijven. ,,Heel veel armoede.” Dat blijkt onder andere uit de vele processen-verbaal die hij terugvond in de boekhouding van de verschillende burgemeesters. ,,Er werden veel bekeuringen uitgedeeld omdat mensen illegaal oogstten, illegaal visten en de mossel- en oesterbanken plunderden.” Ook werd er zoveel gestolen dat de politie het werk niet aankon.

door Emile Calon

De 81-jarige Feij (foto Lex de Meester) presenteerde dinsdag 31 oktober 2017 in het voormalige gemeentehuis van Arnemuiden zijn boek ‘Van Crucq tot Lantsheer’. Het vertelt de geschiedenis van Arnemuiden in de negentiende eeuw aan de hand van de opeenvolgende burgemeesters. De armoede begon al veel eerder, vertelt Feij voor hij het eerste exemplaar overhandigde aan burgemeester Harald Bergmann. ,,In de zeventiende eeuw verzandde de haven en werd onbereikbaar voor grote schepen. De handel en de scheepvaart kwamen daardoor voor een belangrijk deel stil te liggen.”

In de negentiende eeuw was dat nog steeds zo. ,,Veel inwoners trokken weg. Ze gingen onder andere naar Vlissingen waar het toch wat beter ging dan in Arnemuiden.” Hij ontdekte ook dat vissers in die eeuw regelmatig elders visten omdat er in de Zeeuwse wateren soms heel weinig vis zat. ,,Gingen ze voor de kust van Zuid-Holland vissen. Maar hun vangst brachten ze vervolgens naar Scheveningen zodat de mensen daar verdienden aan het verwerken van de vissen en niet hier in Arnemuiden.”

Feij vertelt dat hij in de boekhouding ook ontdekte dat in de negentiende veel Arnemuidse vrouwen wat probeerden bij elkaar te sprokkelen door met vis te leuren. ,,Maar ze waren met zoveel dat ze bijna niets verdienden.” Hij zag in de documenten van de burgemeesters ook dat het sterftecijfer hoog was. ,,Veel inwoners leefden op een heel karig dieet van aardappels met wat mosterd. Meer was er gewoon niet waardoor ze erg vatbaar waren voor ziekten. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat in 1843 velen stierven als gevolg van een cholera-epidemie.”

P.J. Feij: Van Crucq tot Lantsheer, de burgemeesters van Arnemuiden in de negentiende eeuw – Uitgeverij de Drvkkery | Schrijverspodium, 112 pagina’s, 17,50 euro.

 

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Geschiedenis met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.