Foto Dert nu voor iedereen

Schelde-expositie eert stadsfotografen

Scheepswerf De Schelde had een huisfotograaf. Die was meteen huisfotograaf van Vlissingen. ,,Iedere Vlissinger had wat met Foto Dert”, weet MuZEEumdirecteur Onno Bakker. Het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen schaart de Dert-expositie in de rij tentoonstellingen rond Vlissingse iconen, zei directeur Bakker. Samen met boekenkunstenaar Wim Hoffman en Chatham-held Michiel de Ruyter. Met museum Scheldewerf, in de Oude Verbandkamer aan de De Willem Ruysstraat, wil het museum deze winter op meerdere plekken in de stad iets met de collectie doen.

Dert was een multimediazaak avant-la-lettre. Grootvader Lodewijk (1861-1936) begon met een soort warenhuis aan de Nieuwendijk. Zoon Charles (1861-1972) haalde de fotografie er bij. Met kleinzoon Hans (1931) kwamen ook radio, televisie en platenspelers. Iconisch is de foto van de overslaande golf tegen de muur van Altena bij de Oranjemolen, die jaren in de etalage en aan menig Vlissingse muur hing. Van de 130.000 negatieven van 1890 tot 1990 die ‘Foto Dert’ naliet aan Vlissingen staan er inmiddels 10.000 op de digitale beeldbank van het Gemeentearchief.

Volgens burgemeester Bas van den Tillaar spelen de foto’s nog steeds een rol bij de invulling van het Scheldekwartier. Dat geldt in elk geval voor de Helling, waar de Scheldewerf schepen te water liet. Daar heeft de gemeente geen bouwtekeningen van, maar wel foto’s van de houten palenfundering.

De laatste van het fotografengeslacht heeft zich niet bemoeid met de expositie. ,,Ik kwam hierheen met de gedachte: wat zouden ze uitgezocht hebben. Het is fantastisch”, vond Hans Dert (86).

Sjouke Kloosterman (83) was ook bij de opening, veertig jaar laborant en fotograaf bij Dert. Hans en hij deden veel tewaterlatingen samen: de één het kappen van de tros, de ander het lopen van het schip. En daarna als een haas met de fotoplaten naar de Nieuwendijk, zodat de hooggeachte doopster van de schepen nog bij het proosten in het Scheldekwartier enkele fraaie fotoafdrukken van de gebeurtenis kon ontvangen.

In een zuil in de Scheldezaal  is het koffertje te zien dat bij De Schelde speciaal voor de fotografen gemaakt werd, opdat ze de hijskraan in konden klimmen met een hand vrij voor de camera. Ook de camera’s van de Dert-fotografen staan er. Topmodellen van hun tijd, vertelt Hans Dert smaakvol: de Linhoff Super Technika, de Hasselblad.

De winkel sloot in 1997 bij gebrek aan opvolging. Sindsdien is de fotocollectie in beheer bij het gemeentearchief. Deze zomer kwam ook het auteursrecht in handen van de gemeente Vlissingen, dankzij financiering door de Vrienden van het MuZEEum en het Gemeentearchief. Nét te laat voor Peter van Druenen, chroniqueur van de geschiedenis van Vlissingen. Geen enkele Dertfoto haalde zijn boek Vlissingen 700.

De Dertcollectie komt breed beschikbaar. Vanaf nu is er een map prentbriefkaarten, een jaarkalender en de expositieposter te verkrijgen. De expositie van Scheldefoto’s van drie generaties Dert is tot april 2018 te zien in de Scheldestad.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Kalender, Musea met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.