Just cook it

Sergio Herman uit Sluis is een sterrenkok. Hij is ook de man van niet alledaagse kooktechnieken. Met The Jane in Antwerpen, Pure C en het pas geopende AIRrepublic in Cadzand. Toch houdt hij ook van simpel en makkelijk. Dat laat hij zien en proeven in zijn net verschenen kookboek ‘Just cook it’.

door Jan van Damme

In interviews heeft Herman (1970) al uitgelegd hoe hij tot dit boek kwam: ,,Het afgelopen jaar ben ik vaker thuis geweest dan normaal. Dat komt omdat 2017 voor mij een zeer heftig jaar was, vooral privé.” Hij doelt daarmee op het overlijden van zijn zoontje Josha, een paar weken voor de geboorte. En daarna overleed zijn vader, de man van wie hij leerde koken. In het voorwoord van zijn boek zegt hij: ,,Je terugtrekken op een plek waar je even tot rust kunt komen, je omringen met mooie spullen en lekker eten zijn voor mij daarom steeds belangrijker geworden.” En ook: ,,Simpelheid is het toverwoord; iets eenvoudigs super tasty maken, dat is en blijft niet alleen de grootste uitdaging, maar is uiteindelijk ook het mooiste wat je in de keuken kunt doen.”

De recepten zijn bestemd voor ‘thuiskokers’: snel, simpel en gezond. Van een lasagne tot een tiramisu en van een pan mosselen tot een auberginesalade. Het belangrijkste, laat Herman weten, zijn eenvoudige smaakmakers: ,,Want met een goede ninaigrette, wat ingelegde citroenen en zelfgemaakte chili-olie kun je veel gerechten net even wat spannender maken.”

Sergio Herman: Just cook it. Meer dan 80 snelle recepten voor thuis – Uitgeverij Carrera Culinair, hardcover, 256 pagina’s, 29,99 euro.

*********************

Panucho’s met avocado en buikspek: ,,In mei 2017 heb ik met mijn goede vriend en chocolatier Dominique Persoone een reis door Mexico gemaakt. Deze panucho’s – zo noem je gefrituurde tortilla’s – aten we om negen uur ’s ochtends als ontbijt, gewoon ergens langs de kant van de weg.”

Zeeuwse kokkels à la Marinara: ,,Dankzij vongole weet ik hoe schitterend simplisme kan zijn. Ik eet ze in Zuid-Europa het liefst met extra knoflook en tomaat, man, dat is zo goddelijk! Thuis maak ik ze ook graag, want mijn kids zijn er dol op, maar dan gebruik ik gewoon kokkels uit de buurt.”

Tournedos Stroganoff Ronnie: ,,Dit is pure nostalgie, maar ik vind het geweldig om dit soort dingen terug te brengen. Toen ik het laatst voor het eerst in jaren weer maakte en een hap nam, stond ik gelijk weer in de keuken van mijn pa. En old school of niet, het is zeer tasty.”

Dit bericht is geplaatst in Kookboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.