Zeeuws Tijdschrift bijna ter ziele

Zeeuws Tijdschrift bijna ter ziele

Provincie ziet het niet als haar taak blad overeind te houden

Reddingspoging van bestuur blijft vooralsnog zonder resultaat. Onverwachte schuld is molensteen voor doorstart van tijdschrift.

De overlevingskansen voor het Zeeuws Tijdschrift worden steeds kleiner. Het bestuur had zijn hoop gevestigd op de provincie, maar die ziet het niet als haar taak het blad overeind te houden.

door Rolf Bosboom

Eind vorig jaar vertrokken voorzitter – en commissaris van de Koning – Han Polman, penningmeester Jos Nijskens en hoofdredacteur Paul van der Velde. Met Van der Velde stopte ook de rest van de redactie.

Het resterende bestuur wilde werken aan een nieuwe opzet van het tijdschrift, maar werd dit jaar geconfronteerd met een fors financieel tekort van 12.000 euro. De abonnementsgelden voor dit jaar bleken feitelijk al uitgegeven. In 2017 is nog altijd geen nummer verschenen.

Het Zeeuws Tijdschrift had gehoopt op een nieuwe vorm van samenwerking met de provincie, maar die houdt de boot af. ,,Dan komt er een moment dat je zegt: alle gedachten zijn op, ons rest de financiële afsluiting van het Zeeuws Tijdschrift”, zegt waarnemend voorzitter Koos Scherphuis. ,,Dat draait dan uit op een faillissement.”

Het bestuur wilde onder anderen uitgever en mediatycoon Derk Sauer, die een deel van het jaar in Domburg woont, om advies vragen. Dat is niet gelukt. Wel praatte de provincie in een breder verband met Sauer, waarin hij duidelijk maakte dat papieren tijdschriften in zijn ogen hun langste tijd hebben gehad.

Van een digitale variant van het Zeeuws Tijdschrift heeft Scherphuis geen hoge verwachtingen. En met een forse schuld als molensteen wordt een voortzetting op papier uiterst moeilijk. ,,Misschien brengen we nog een soort slotnummer uit over de kansen en mogelijkheden voor Zeeland in de komende vijf jaar.”

Scherphuis zou het zeer betreuren als het Zeeuws Tijdschrift, dat al sinds 1950 bestaat, definitief ter ziele gaat. Temeer omdat hij al toezeggingen heeft van mensen die willen meewerken op redactioneel gebied en als het gaat om het drukwerk. Bovendien wil University College Roosevelt meedenken, zegt hij.

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is verbaasd dat het Zeeuws Tijdschrift zijn lot in handen van de provincie lijkt te leggen. ,,Het tijdschrift bestaat bij gratie van abonnees en mensen die het blad kopen en niet bij subsidie. In mijn beleving zijn we niet de partij die de reden is dat het Zeeuws Tijdschrift niet meer zou kunnen blijven bestaan.”

In haar streven Zeeland zichtbaarder te maken wil de provincie zich niet verbinden aan één kanaal of partij. ,,Per onderwerp kiezen we wat de beste manier van communiceren is. De nadruk komt daarbij veel meer op online te liggen dan op papier.”

Incidentele samenwerkingen met het Zeeuws Tijdschrift sluit De Bat echter niet uit. ,,Neem de energiedialoog. Ik kan me voorstellen dat je over zo’n onderwerp een keer een themanummer maakt.”

Scherphuis put enige hoop uit de reactie van De Bat. ,,We jagen ook niet op structurele subsidie. Dat is niet meer aan de orde.” Hij wil in gesprek met de gedeputeerde. ,,Het is nog geen hopeloze zaak.”

PZC maandag 9 oktober 2017

************************************

Commentaar in de PZC van 9 oktober 2017

Na 67 jaar lijkt het einde van het Zeeuws Tijdschrift nabij. Een instituut dreigt te verdwijnen. Toen hoofdredacteur Paul van der Velde eind vorig jaar stopte, leidde het blad al een zieltogend bestaan. Het laatst verschenen nummer ging over Tholen 650 jaar stad. Het jubileumjaar was zo goed als voorbij en toen kwam het Zeeuws Tijdschrift nog aankakken. Zoals eerder gebeurde bij Vlissingen 700. Dat werd gevierd in 2015, maar het Zeeuws Tijdschrift blikte er begin 2016 op terug. Terwijl de kracht in het verleden juist was dat het blad verdiepende artikelen wist te koppelen aan actuele gebeurtenissen. Of op zijn best zelfs voor de muziek uitliep en discussies wist aan te zwengelen.

Zo pleitte Van der Velde vijftien jaar geleden al voor een Zeelandstad, een prikkelend idee, waarvoor provincie en gemeenten nog steeds terugschrikken.

Het Zeeuws Tijdschrift heeft zijn relevantie verloren. Dit jaar is nog geen enkel nummer verschenen en eerlijk gezegd lijkt niemand daaraan iets te hebben gemist. De 250 trouwe abonnees kunnen het blad niet overeind houden, zeker nu blijkt dat de vertrokken hoofdredacteur en penningmeester hun contributie voor 2017 al in 2016 hebben uitgegeven. Het nieuwe bestuur trad aan met ambitieuze plannen. Er werd zelfs gefilosofeerd over 7.500 abonnees, ook buiten Zeeland. Dat is niet realistisch, zolang er geen exemplaar verschijnt, laat staan één waarover iedereen praat.

Het hoogst haalbare lijkt een mooi afscheidsnummer. En er is een waardevolle erfenis: de Zeeuwse Boekenprijs, een initiatief van het tijdschrift dat wel degelijk relevant en succesvol is. Dus hou het Zeeuws Tijdschrift niet ten koste van alles in de benen. Scherpe, goed geformuleerde meningen vinden hun lezers wel op een andere manier.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.