Beelden in Beeld

Sluise beelden in beeld gebracht met boek en website

door Sophie Stockman

AARDENBURG – Waarom staat dat beeld daar? Wat of wie stelt het voor? Wie heeft het gemaakt? Project Beelden in Beeld geeft antwoord op al die vragen over kunst in de gemeente Sluis.

 

De pinguïns in Breskens, de schakende prins Maurits in IJzendijke en de kikkerfontein in Aardenburg kent iedereen wel. ,,Maar dat er 71 kunstwerken in West-Zeeuws-Vlaanderen staan, daar schrok ik eerlijk gezegd van”, zegt erfgoedspecialiste Estelle Slegers Helsen. ,,Sommige beelden staan er al zo lang, dat ze pas opvallen als ze weg zijn”, vult historicus André Bauwens aan. De twee Aardenburgers werkten samen met fotografe Evita Hinneman uit Oostburg aan het project Beelden in Beeld, dat resulteerde in een boek van 244 bladzijden met foto’s en uitleg, een website met foto’s en filmpjes en een digitale beeldenroute.

Het doel is de beelden in de openbare ruimte in de gemeente Sluis onder de aandacht brengen van inwoners en toeristen. Op die manier worden mensen zich bewuster van hun omgeving, wordt er meer begrip gekweekt voor kunst en wordt toerisme gestimuleerd. ,,Kunst kan mensen met elkaar laten communiceren en kan verbinden door bijvoorbeeld inwoners inspraak te geven in de keus van een beeld”, zegt Estelle. André: ,,Als je niets over de achtergrond weet, zeggen sommige beelden je misschien niet veel. Maar als je de geschiedenis kent, kijk je anders tegen sommige beelden aan.”

Een volledig overzicht was er ook nog niet, ontdekte André die al een aantal jaren rondliep met het idee voor een boek. ,,Ik ben gaan turven wat waar staat. De gemeente Sluis had een lijst met beelden, maar die was ook niet volledig”, vertelt hij. In overleg met Estelle ontstond het idee om er een website aan te koppelen. De selectie van de 71 kunstwerken is niet op gevoel gemaakt. Onder beeld verstaan de auteurs een driedimensionaal kunstwerk waarbij het woord ‘beeld’wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige beeldhouwwerken. Uitzonderingen zijn twee wandschilderingen van Johnny Beerens, Broden Vissen op de graansilo in Breskens en Levensbron op de watertoren in Oostburg. Alle kunstwerken staan in de openbare ruimte of goed zichtbaar op particulier terrein.  Estelle: ,,Het is een brede en verantwoorde selectie. En als er kritiek op komt, kunnen we de dialoog laten ontstaan.”

De initiatiefnemers hopen dat het project voor de gemeente Sluis daarnaast een startpunt is, om in de toekomst de dialoog met bewoners aan te gaan over kunstwerken en om het cultuurbeleid wat meer te profileren. Estelle: ,,Het proces ernaartoe, is belangrijker dan ‘gewoon’ iets neerzetten.”

Beelden in Beeld verschijnt op zaterdag 21 oktober, 244 pagina’s, 19,90 euro. Voorafgaand aan de presentatie in de aula van het Zwin College in Oostburg wordt om 14.00 uur een symposium gehouden over kunst in de openbare ruimte in Sluis. Meer informatie over aanmelden voor het symposium en de voorintekening van het boek is te vinden op beeldeninbeeld.eu. Vanaf 21 oktober zijn daar ook kunstwerken uit het boek en beeldenroutes op te zien.

Dit bericht is geplaatst in Kunstboeken, Nieuw te verschijnen met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.