Het leven van Jezus in Veere en omstreken

Jezus in een Zeeuwse strip

door Jan van Damme

Lo van Driel (1944) uit Sint Laurens publiceerde vorig jaar ‘Een getekend leven’, de biografie van de Vlaams-Zeeuwse kunstschilder Reimond Kimpe (1885-1970). Tijdens zijn naspeuringen stuitte hij in Kimpe’s persoonlijke archief op een onbekende  reeks tekeningen van het leven van Jezus. Kimpe maakte de serie in 1945, toen hij in Middelburg wegens collaboratie was geïnterneerd.

De serie omvat 89 tekeningen met titels en bijbelpassages. Van het bezoek van de engel Gabriël aan Maria tot en met de Hemelvaart. Met daarin opgenomen de veertien staties van de ‘kruisweg’. De tekeningen zijn gepubliceerd in de reeks Werken van het Zeeuws Genootschap. Van Driel toont aan dat Kimpe het leven van Jezus heeft verplaatst naar zijn eigen omgeving en tijd. Met andere woorden: Nazareth is Veere, het Meer van Galilea is het Veerse Gat, we zien vliegtuigen en treinen. Het is een stripverhaal, aldus Van Driel, ,,tot stichting, tot lering en vermaak.”

Het Zeeuws Genootschap biedt ‘Reimond Kimpe – Het leven van Jezus in Veere en omstreken’ (220 pagina’s) tot en met november 2017 met korting aan voor leden (14,95 euro) en niet-leden (17,95 euro), daarna is de prijs 19,95 euro. Bestellen via: kzgw.nl/publicaties/nieuw

Wonderbare visvangst op het Meer van Tiberias

 

 

 

 

 

Jezus bij Martha en Maria

 

 

 

 

 

 

De tweede val van Jezus

Dit bericht is geplaatst in Kunstboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.