Nederlandsheid door de ogen van de ander

Nederlanders zijn arrogant, bemoeizuchtig en vaak bezig met seks. Zo worden wij tenminste weggezet in de Vlaamse tv-serie ‘Hallo K3’. ,,Belgen hebben moeite met hun eigen identiteit”, concludeert Matthijs Meulblok in zijn afstudeerscriptie.

Matthijs Meulbok – foto Ernesta Verburg

door Ton van den Nouweland

Zeven punten kreeg Matthijs Meulblok (25) uit Burgh-Haamstede voor zijn werkstuk ‘Nederlandsheid door de ogen van de ander’. Meulblok rondde hiermee zijn studie Media en Cultuur aan de Universiteit Utrecht af. Hij gaat verder voor zijn mastertitel in het vak Film- en Televisiewetenschap.

,,Als de Nederlandse identiteit al bestaat, welke is dat dan? Die van Wilders, van Klaver of die van Rutte? De ergernis over het ontbreken van een duidelijk antwoord hierop, was mijn motivatie voor het onderzoek.” Professor Herman Pleij schreef er een boek over. Meulblok volgde een gastcollege van deze neerlandicus. Vervolgens bleek de televisieserie over meidengroep K3 in de oude samenstelling van Karen, Kristel en Josje een dankbaar onderwerp van studie. ,,In ‘Hallo K3′ worden veel stereotypen van de Nederlander getoond. Die is losser in de omgang dan de Vlaming. Nederlanders zijn ook veel directer, op het grove af. Bij Nederlanders gaat het vaak over seks, terwijl ze aan de andere kant als Calvinisten ook moralistisch en bemoeizuchtig kunnen zijn. En wat wij assertief vinden, beschouwen de Belgen als arrogant.”

Meulblok vond er tientallen voorbeelden van in de serie. ,,De meiden gaan op kamers wonen. In een scène zitten ze ’s avonds televisie te kijken. Kristel en Karen in een pyjama, Josje in een nachtjaponnetje. Dat is al een subtiele aanwijzing. De twee Vlaamsen wonen in één kamer. Josje heeft een eigen kamertje aan de overkant van de gang. Over de grens dus. Het wordt al minder subtiel als Kristel zegt: ‘Daar heb je de Hollandse schone ook weer’. Hoe duidelijk wil je het nog hebben als je ziet dat Josje oranje keukenkastjes heeft, sinaasappels op een schaal legt en uit een oranje broodtrommel eet. Bas is de ‘superhunk’ in de serie. Alle meiden zijn verliefd. K3 sluit het ‘niet-versierenpact’, omdat ze hun onderlinge vriendschap willen bewaren. Maar Josje gaat toch voor Bas.”

De Nederlander is ‘de ander’ in de serie, toont Meulblok aan. ,,En door je af te zetten tegen de ander meet je jezelf een identiteit aan. België is een verdeeld land en Vlamingen hebben moeite met hun identiteit. Een partij als het Vlaams Belang is heel erg van het ‘wij’ en ‘jullie’.” Maar Nederland hoeft ook niet schijnheilig te doen, vindt Meulblok. ,,Wij vinden Sinterklaas ineens belangrijk en mogen graag verwijzen naar de Gouden Eeuw. De komst van vluchtelingen zorgt bij ons voor angst en onzekerheid.”

Het schetsen van stereotypen is best gevaarlijk, vindt de student. ,,Hallo K3 is gemaakt voor kinderen. Die vormen zich zo, deels onbewust, een mening over Nederlanders. Ik wil met mijn onderzoek een kleine bijdrage leveren aan het maatschappelijk en wetenschappelijk debat over identiteit.”

Meulblok zoekt na het behalen van zijn masters werk bij de publieke omroep. Hij liep stage bij Radio 2. In 2011 en 2013 waren van Meulblok korte films te zien op Film by the Sea.

PZC 20 september 2017

Dit bericht is geplaatst in film met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.