Wim Hofman (61): Hervorming (met cookies)

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Luther is vooral voor de geschiedenis van Noord-Europa van grote betekenis geweest. Hij was het boegbeeld van een van de eerste grote hervormingsbewegingen in de Europese cultuur.

 

**************************************

Hervorming ( met cookies)

door Wim Hofman

In Duitsland verkochten ze Playmobil figuurtjes die Maarten Luther moesten voorstellen. Het poppetje droeg een mutsje, had een ganzenveertje in zijn ene hand en een boek in de andere. Het was niet voor niets. De Reformatie, een van de grootste verschuivingen die men in Europa heeft gekend, werd herdacht. Als beginpunt ziet men het vastspijkeren van 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg door Maarten Luther in 1517, iets wat hij waarschijnlijk nooit heeft gedaan, maar goed, als je iets wil herdenken moet je een bepaald tijdstip hebben.
Er was natuurlijk niet alleen dat poppetje; er verschenen stapels boeken, er waren herdenkingen, studiedagen, lezingen en kerkdiensten. Luther is vooral voor de geschiedenis van Noord-Europa van grote betekenis geweest. Hij was het boegbeeld van een van de eerste grote hervormingsbewegingen in de Europese cultuur. Zijn idee was dat het bij het geloof uiteindelijk gaat om persoonlijke opvattingen en het volgen van je eigen geweten. Iets waar de kerk niet van gediend was. Het maakt hem echter misschien wel tot de eerste moderne mens, iemand die zelf uitmaakt wat hij denken moet.
Hier in Zeeland heb ik niet veel gemerkt van de herdenking, al zegt men mij dat men  in Zeeland hier en daar wel aandacht aan 500 jaar Reformatie geschonken is.  Luther heeft hier  wel invloed gehad, maar je had hier ook de Doopsgezinden en vooral de Calvinisten die voet aan de grond kregen en voor een grote ommekeer in Zeeland zorgden.
Laatst stonden we bij de Oostkerk van Middelburg, dat prachtige monument van de Zeeuwse Reformatie. We volgden de beeldenroute van de Façade. Bij de kerk stonden drie karikaturen van vroegere Middelburgse predikanten. Op de kerk hing een bord waarop stond: Dienst: zondag 10 uur. ,,Dat kunnen ze beter weghalen”, zei iemand die bij ons was. De kerk is al een tijdje gesloten.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.