Thea Beckmanprijs voor Haaieneiland van Rob Ruggenberg

Rob Ruggenberg (1946) heeft de Thea Beckmanprijs 2017 gewonnen. Voor zijn jeugdboek Haaieneiland kreeg hij de prijs voor het beste historische jeugdboek in de categorie twaalf jaar en ouder. Ook de kinderjury koos Haaieneiland als beste jeugdboek. De schrijver kreeg de prijzen vanochtend (zaterdag 16 september 2017) uitgereikt in Museumpark Archeon bij Alphen aan de Rijn.

Ter gelegenheid van de presentatie, begin november 2015, schreef ik over het boek: ,,Het raamwerk van het verhaal kun je zo in de geschiedenisboeken terugvinden: de reis van Roggeveen, het vergaan van de Afrikaanse Galei op 19 mei 1722 op een rif bij Takapoto – een klein eiland in de Stille Zuidzee – het achterblijven van vijf opvarenden op het eiland. In Ruggenbergs verhaal is de Zeeuwse Roemer één van de vijf achterblijvers. Hij heeft net zijn broer Pieter voor zijn ogen zien verdrinken. Danig uit het lood geslagen besluit hij op het eiland te blijven. Daar maken hij en zijn lotgenoten kennis met de inlandse bevolking die op de dorpsoudste na uit vrouwen en kinderen bestaat. Kort daarvoor hebben krijgers van het nabijgelegen eiland Ana’a de mannen vermoord of ontvoerd.”

Ruggenbergs boeken hebben vaak een Zeeuws tintje. Vorig jaar kreeg de schrijver de oeuvreprijs van de Zeeuwse boekhandels.

De Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek wordt elk jaar uitgereikt in Museumpark Archeon. Het ene jaar in de categorie onder 12 jaar en het andere jaar in de categorie boven 12 jaar. Ruggenberg won twee jaar geleden in dezelfde categorie.
Vorig jaar ging de prijs ook al naar een Zeeuws boek, toen in de categorie tot twaalf jaar. Jeugdboekenschrijfster Selma Noort kreeg toen de prijs voor De zee kwam door de brievenbus, een verhaal gebaseerd op het verhaal van Lia Soeting, die zelf als 8-jarige in 1953 de overstroming in Kruiningen meemaakte.

 

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs, Jeugdboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.